Meloni vänder blicken mot väst

När Giorgia Meloni blev Italiens premiärminister fruktade många att hon skulle föra landet närmare Ryssland och Kina. Det blev tvärtom.

Text:

Bild: AP

Italien vill lämna det kinesiska megaprojekt som kallas Belt and Road Initiative (BRI), eller Nya Sidenvägen. Det stod klart när Italiens försvarsminister Guido Crosetto nyligen gick ut i media och kallade avtalet med Kina för ”ett fruktansvärt felbeslut”. Han hade fått i uppdrag av sin chef, premiärminister Giorgia Meloni, att låta nyheten brisera, strax efter att hon varit på besök hos president Biden i USA. Ett besök där hon både gett och fått löften samt nått ännu en bit på vägen i arbetet med att befästa såväl sin som regeringens och hela Italiens roll som en viktig spelare på västmakternas sida av den internationella scenen. 

BRI-projektet inleddes år 2013. Det består av enorma infrastruktursatsningar som vägar, järnvägar, elnät, gasledningar och hamnar, framför allt i fattiga länder. BRI innefattar även sex stora handelsrutter och den till Europa kallas Nya Sidenvägen. Kritiker menar att projektets främsta syfte för Kina är att genom stora investeringar i andra länder, inte minst i Asien och Afrika, skaffa sig allt mer makt och inflytande och på det sättet etablera sig som en politisk och ekonomisk supermakt.  

Nya Sidenvägen är projekterad att vara klar år 2049 då Folkrepubliken firar 100 år men Kinas växande ekonomiska problem kan komma att innebära mindre möjligheter för landet att fortsätta sin geopolitiska expansion. 

Nyheten om att EU:s tredje största land nu vill dra sig ur samarbetet kom alltså i sämsta tänkbara läge för de styrande i Peking och från kinesiskt håll har man hela tiden framhållit samarbetet som fruktbart för båda parter. Något som försvarsminister Guido Crosetto i en intervju med Corriere della Sera emellertid dementerar: 

"Vi har inte ens exporterat en låda apelsiner mer än vanligt dit. Men Kina har tredubblat sin export till oss på tre år. Det var förhastat och fel att gå in i det här projektet". 

Liknande tankar uttryckte Giorgia Meloni i en intervju med Fox News, om än betydligt mer diplomatiskt framförda. Hon och regeringen vet alltför väl att Kina är en viktig handelspartner och att man måste skrida lika beslutsamt som varsamt framåt. 

Avtalet  kom till 2019, då Giuseppe Conte var premiärminister. Som enda västmakt, EU-medlem och G7-land gick Italien med, något som väckte oro och orsakade stark kritik både från EU och USA. I dag är Conte ledare för Femstjärnorna, som har röstat emot mer vapenleveranser till Ukraina och efterlyst en dialog med Ryssland.  

Före det italienska parlamentsvalet förra hösten fanns farhågor hos många liberalt sinnade motståndare till Giorgia Meloni, som ofta genom åren varit EU-kritisk, om att hon som premiärminister inte skulle hålla samma linje som den avgående, pålitlige Mario Draghi. Men regeringen Meloni har tydligt tagit ställning för Ukraina och visat på vems sida man står; med EU, USA och Nato.  

Giorgia Meloni har hittills lyckats hålla sina väljare på gott humör och samtidigt visa att hon inte vill låta Italien spela tredjefiolen i EU, efter Tyskland och Frankrike. 

Kritiken mot regeringen från oppositionen på hemmaplan i Italien är skoningslös. Men med stark medvind i väljaropinionen har Giorgia Meloni ändå just nu rejält med manöverutrymme. Beslutet att fjärma sig från Kina hade knappast någon förutsett under valkampanjandet för ett år sen. Vad nästa oväntade drag blir, det återstår att se.

***