Merkels syndabock: Liberalerna

Text: Jan Lewenhagen

Bild: ODD ANDERSEN/AFP

Christian Lindner är Tysklands yngste och smartaste partiledare. Tredagarsskägget sitter som det ska, Porschen står i garaget och 38-åringen är uppenbarligen inte heller rädd av sig. Strax före midnatt natten till måndagen lämnade han regeringssonderingarna i Berlin och deklarerade att hellre avstod han från att regera än att regera på en felaktig grund.

Han talade av bitter erfarenhet som ledare­ för ett traumatiserat parti.

Under åren 2009–2013 regerade Lindners liberala FDP tillsammans med Angela­ Merkels CDU. Det slutade i en katastrof. FDP klarade inte femprocents-spärren vid valet för fyra år sedan. Merkel lik­nades vid den Svarta änkan, spindeln som tar död på sin partner när parningen är fullbordad.

Lindner, som i god tid före nederlaget hade hoppat av som rekordung general­sekreterare, kom tillbaka som ny parti­ledare och i höstens val gjorde FDP en stark comeback med 10,7 procent av rösterna. Mer än en miljon röster kom från forna CDU-väljare, ett tecken på att de två partierna ligger närmare varandra än några andra tyska partier.

Det gäller dock inte för partiledarna Merkel och Lindner; deras förhållande präglas av ett ömsesidigt misstroende. Få har kritiserat Merkels agerande under flyktingkrisen lika oförsonligt som FDP-ledaren.

Lindners drag i söndags betydde att den så kallade Jamaica-koalitionen, en konstellation som Tyskland aldrig skådat på riksnivå, sköts i sank. I stället kastades landet ut i en regeringskris som saknar motstycke under efterkrigstiden.

Den kan sluta i en minoritetsregering eller nyval någon gång efter års­skiftet. Förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier, för mindre än ett år sedan social­demokratisk utrikesminister i Merkels regering, kommer att sätta ett hårt tryck på de två vägrarpartierna – förutom FDP också Socialdemokraterna (SPD). Redan på valkvällen förklarade SPD att partiet går i opposition efter ett rekorddåligt resultat.

Angela Merkel verkade för sin del nästan som förlöst efter Lindners avhopp. Bakom henne stod plötsligt ett enat parti inklusive det bayerska systerpartiet CSU.

Den tänkta regeringspartnern De gröna­ tackade dessutom Merkel öppet för hennes­ kompromissvilja i sonderingarna och skyllde misslyckandet på FDP.

Väljarnas dom gick i samma riktning. Public service-kanalen ARD genomförde en opinionsmätning omedelbart efter kraschen och en tredjedel av de tillfrågade såg FDP som syndabock medan Merkels CDU kom lindrigast undan.

Angela Merkel framträdde i två långa direkt­sända tv-intervjuer på måndagskvällen och det var uppenbart att hon före­drog nyval framför en instabil minoritetsregering.

Frågan är hur Christian Lindners kalkyl ser ut. Rollen som syndabock måste han ha förutsett och tagit med i beräkningen, kanske som en förutsättning för att kunna spela rollen som Merkels förste utmanare. Det är en position med potential i ett land där Merkel-tröttheten är latent efter tolv år med samma person vid makten. Lindners FDP skulle kunna bli en rumsren utväg för de många väljare som i protest röstade på AFD (Alternativ för Tyskland) i höstens val.

Spännande veckor och månader väntar för Tyskland – och för Europa.

Läs mer

Jamaicaröran 

Ett land som alla andra

Jan Lewenhagen: »AFD kan driva den tyska politiken högerut«

Johan Hakelius: Hur stabilt är förtroendet för Merkel?