Migranter på export från Italien
Nu öppnar Italiens asylcenter i Albanien, trots massiv kritik.
Bild: AP / Montage
Kosta vad det kosta vill, men det här ska bli verklighet. Det har varit budskapet från start gällande asylcentren i Albanien från Italiens premiärminister Giorgia Meloni. Att förvaren snart är färdigbyggda, italiensk personal börjar komma på plats och att mottagandet nu blir verklighet ses som en stor politisk framgång för henne och hennes högernationalistiska regering.
”Det här är den enda vägen att gå kring migrationen och vi går före. Vi vet att en rad länder kommer att följa oss. Det här är Europas ödesfråga”, sa premiärministern vid sitt senaste besök i Albaniens huvudstad Tirana.
Den 10 augusti ska centren invigas och mottagandet av migranter dra igång i hamnstaden Shengjini samt i Gjader, två mil bort. Den 28 juni var Alfredo Mantovano, sekreterare i Italiens ministerråd, på plats i Albanien för att kontrollera att bygget fortlöpte enligt plan.
Migranter och flyktingar som kommer över havet och som omhändertas av den italienska kustbevakningen ska föras till Albanien. Kvinnor, minderåriga, gamla och svårt sjuka kommer dock att undantas och få genomgå asylprocessen i Italien. Minst 39 000 migranter om året ska enligt planera föras till förvaren i Albanien och få sina asylansökningar snabbehandlade. Enligt det italienska inrikesministeriet är en absolut majoritet av de asylsökande unga män som är ekonomiska migranter och saknar rätt att komma till Europa. Man räknar därför med snabb hantering. Människorättsorganisationer varnar dock för risken att rättssäkerheten sätts ur spel. Kritiken i Italien är massiv, inte minst från oppositionen.
”Det här är en skam för vårt land, vi vill inte ta emot människor i nöd utan betalar andra för att få dumpa dem som sopor”, sa Elly Schlein, partiledare för PD, Italiens socialistparti.
Avtalet fick dock snabbt godkänt av EU:s styrande.
”Det här är ett exempel på att våga tänka utanför boxen och innebär ett rimligt delande av ansvar, även med tredje land, med respekt för EU:s och andra internationella lagar”, sa EU-kommissionens ordförande Urusla von der Leyen.
Hon fick genast skarp kritik och anklagades för att ha blivit för nära allierad med Giorgia Meloni. Samtidigt kom dock uttalanden från styrande i Österrike, Frankrike och Tyskland, om att man kan tänka sig liknande avtal. Danmark och Storbritannien har som bekant redan slagit in på den vägen, även om det mött motstånd.
Det var den 6 november 2023 som Meloni och hennes albanske kollega Edi Rama skrev på avtalet inför ett medieuppbåd.
Den sistnämnde har på hemmaplan mött kraftiga protester från den albanska oppositionen, över att landet ska ta emot de asylsökande som Italien och EU inte vill ha. I gengäld arbetar Italien för att få in Albanien i EU – och man ska också under den kommande femårsperioden betala för mottagandet, exakt hur mycket vet ingen. Albanien fick omedelbart 16,5 miljoner euro och Italien står för alla kostnader: bygget av förvaren, all personal på plats, städning, mat, sjukvård och kläder till migranterna – samt kostnaden för att föra dem till Albanien när de plockas upp till havs. Kostnaden per år beräknas till 34 miljoner euro.
Enligt beräkningar gjorde av vänstertidningen Il Manifestos kommer kostnaden per migrant att landa på 90-100 euro per dag i Albanien, jämfört med 38 euro per migrant i Italien. Regeringen hävdar dock att minskad migration innebär besparingar kring allt från brottslighet bland asylsökande som vistas illegalt i landet, till lägre kostnader för bidrag.
Men framför allt handlar det om politik – signalpolitik. Dels tror och hoppas Italiens Bröder, Lega och Forza Italia att ”pull-faktorn” ska minska och färre migranter ska vilja ta sig till Italien om de vet att de hamnar i Albanien. Regeringen Meloni vill också visa kärnväljarna att man håller sina löften kring att lösa migrantkrisen. Men viktigast för regeringen är ambitionen om att få hela EU att vilja välja den här vägen och att påverka de styrande i Bryssel och väljarna så att gränserna stängs för asylsökande och att alla migranter som kommer till EU på sikt förs till tredje land.
***
Läs även: Wallenberg utklassar Fredrik Lundberg
Läs även: Politisk oreda efter fransk valsurpris