Mini-Merkel leder loppet

Text: Jan Lewenhagen

Bild: JAN WOITAS/AP/TT

Applåderna smattrar öronbedövande. Det är svårt att tro annat än att den långe mannen som står böjd över talarstolen är de tyska kristdemokraternas näste ord­förande och därmed, med relativt hög sannolikhet, också Tysklands kommande förbundskansler – någon gång.

Talaren heter Friedrich Merz och har de senaste veckorna gjort en Messiasliknande comeback i partiet sedan det blivit känt att Angela Merkel lämnar sin ordförandepost, även om hon sitter kvar som kansler.

Fredagen den 7 december utser kongressen i Hamburg ny ordförande. Därmed tar Tysklands största parti ett första steg ut i det okända efter arton Merkelår.

I talarstolen säger Friedrich Merz att Merkel kommer att avtackas med stående ovationer och det med all rätt. Vi som lyssnar – över 2 000 personer i en kongressanläggning i Berlin – undrar om han verkligen menar det han säger.

Sedan kommer något som mer liknar en straffpredikan över samma person och nu är det ingen som längre tvivlar på att Merz säger sitt hjärtas mening. CDU fick 32,9 procent i valet 2017 sedan en miljon väljare gått till högerpopulistiska AFD, det sämsta resultatet sedan 1949; de senaste delstatsvalen har gått uselt, i opinionsmätningarna ligger partiet numera klart under 30 procent. Det är som om Merz vill slå fast att den nuvarande ordföranden har kört partiet i botten.

Han konstaterar att partiets framtoning är suddig och att samregerandet med Socialdemokraterna (SPD) är en av orsakerna.

– Koalitionen med SPD behöver inte betyda att vi gör alla deras positioner till våra egna.

Det brakar loss på nytt. Applåder och breda leenden hos åhörare som tycks ha väntat länge på denna stund, åhörare som under Merkelåren knutit nävarna i fickorna och tigit, kanske i en blandning av lojalitet med partiet och ren opportunism. Nu när Merkel är på väg ut och Merz är på väg in kan de ge fritt utlopp för sina känslor.

Friedrich Merz, 63 år och därmed ett år yngre än Angela Merkel, lämnade i praktiken politiken 2004. Han satt visserligen kvar i förbundsdagen i ytterligare fem år, dock utan att längre spela någon roll. Merz hade förlorat en intern maktkamp mot Angela Merkel om vem som skulle leda partigruppen i förbundsdagen. Det var på den tiden CDU var i opposition.

Juristen Merz började med affärer i stället – big business.

Han blev styrelseproffs och verksam i stora banker, fastighets- och försäkringsbolag. Kronan på verket är posten som styrelseordförande i Tyskland för Blackrock – New York-firman som förvaltar en samlad förmögenhet på drygt 6 miljarder dollar. Blackrock har stora aktie­innehav i nästan alla betydande tyska koncerner och har i Merz en verklig dörröppnare.

Tyskarna har dock en nedärvd skepsis mot aktieaffärer och Merz har i sin come-back försökt att spela ner sin ställning och kallat sig »övre medelklass«. Det skorrar när det handlar om en person som tjänar runt 10 miljoner kronor om året, har en avsevärd förmögenhet och ett eget jetplan på flygplatsen nästgårds.

Framgångarna i affärslivet har blivit till en belastning i politiken och det är en ödets ironi för Merz att hans främsta konkurrent om ordförandeposten är en kvinna som allmänt kallas för Mini-Merkel – Anne­gret Kramp-Karrenbauer, 56 år.

När Angela Merkels avgång blev känd ­ord­nade CDU raskt en turné för de tre huvudkandidaterna på åtta orter, tillställningen i Berlin är den sista i raden. Runt 20 000 upplivade medlemmar har rusat till för att lyssna och ställa frågor, inte sedan 1971 har CDU haft flera ordförandekandidater att välja mellan. Helmut Kohl och Angela Merkel hade aldrig några medtävlare.

Annegret Kramp-Karrenbauer, för det mesta kallad AKK, kommer denna kväll efter Merz i talarstolen. Det är ingen tacksam uppgift, hon förefaller blek och föga karismatisk i jämförelse med föregående talare. Ändå är det hon som leder loppet enligt en stor opinionsmätning som gjorts bland CDU-anhängare. AKK får 48 procent av sympatierna mot 35 för Merz och ynka 2 procent för den konservative sjukvårdsministern Jens Spahn.

Den 38-årige Spahn, en av de få som öppet vågat ta strid mot Angela Merkel, faller för åldersstrecket.

Kramp-Karrenbauer har gått den långa vägen i partiet, nästan hela tiden i Saarlandet nere vid den franska gränsen – Tysklands minsta delstat – och har en erfarenhet som Merz helt saknar, något som kan bli avgörande för de 1 001 CDU-delegaterna i dag. AKK har både varit minister och regeringschef, om än i det lilla Saarlandet. Hon har prövats i tuffa strider och kommit segrande ur dem.

Ingen vet hur Friedrich Merz skulle agera i liknande situationer; att vara gruppledare i parlamentet, styrelseord­förande i tyska Blackrock eller ordförande i den lokala Rotaryklubben är något annat.

Under de senaste veckornas kampanj har AKK gjort flera markeringar, de flesta åt höger, för att skaka av sig epitetet Mini-Merkel. En fördel för AKK är att hon sedan i februari är partiets nya generalsekreterare och har ägnat det första året åt en så kallad lyssnarturné som skapat kontakter i hela landet.

Merz trumf heter Wolfgang Schäuble, tidigare finansminister, numera talman. Den 76-årige veteranen står bakom Merz och hans ord väger tungt i partiet.