Nu är det Meloni som bestämmer
Giorgia Meloni var starkt ifrågasatt när hon tillträdde som Italiens premiärminister. Men nu respekteras hon i maktens salonger.
Bild: AP
”La Meloni”. Så kallas hon ofta i Italien. Att kvinnor benämns med namn eller efternamn och den bestämda artikeln är vanligt. Så inte med männen. Premiärminister Giorgia Meloni har tagit sig till den yttersta makten trots, inte tack vare, sitt kön. Och efter sitt första halvår i regeringsställning får hon mer positiva omdömen än vad många trodde.
”Hennes första hundra dagar vid makten var en framgång. Hon visade sig inte alls vara den högerextrema ledare man fruktat, utan denna språkbegåvade proffspolitiker fann sig väl till rätta med världsledarna på internationell nivå”, löd mediejätten CNN:s omdöme om den italienska regeringschefen i april i år. Men i analysen ställdes också frågan om vad som väntar framöver och inte minst hur Giorgia Meloni och hennes regering ska hantera den skenande migrantkrisen på Medelhavet. Hur gå balansgång mellan att hålla sig väl med makten i Bryssel och ändå hålla löftet till kärnväljarna om att stoppa migrantbåtarna? Det kan bli hennes ödesfråga.
Melonis parti Fratelli d’Italia, Italiens Bröder, ligger fortsatt överlägset högst i opinionsundersökningarna. Partiet ökade rent av i förra veckans mätningar till 29,3 procent. Näst störst är PD, Italiens socialdemokrater, som fått en nytändning med sin nya partiledare, också hon en kvinna, Elly Schlein. Men PD ligger ändå långt efter på 20,7 procent.
Siffrorna ger Giorgia Meloni en stark ställning, både gentemot oppositionen och inom regeringen. Det brukar vara otacksamt att regera och efter det starka valresultatet för FdI väntade sig politiska tyckare ett ras för partiet, men så har det alltså inte blivit. Förlorare bland regeringspartierna är i stället Lega samt Forza Italia. De tidigare så starka männen Silvio Berlusconi, en gång Italiens mäktigaste och rikaste, liksom maktspelaren Matteo Salvini, får finna sig i att det nu är Giorgia Meloni som bestämmer.
Hon sa obevekligt nej när Berlusconi vid regeringsbildningen i höstas ville ha in en ”väninna”, som han brukar. Den 86-årige före detta premiärministern konstaterade bittert att ”hon säger alltid nej”. Inte alls den typ av behaglig, medgörlig kvinna som Silvio Berlusconi föredrar.
Spelat sina kort rätt
Melonis maktövertagande har varit en lång process där hon målmedvetet strävat efter att tvätta bort fasciststämpeln, både från sig själv och partiet, och bygga en stark regering, väl medveten om hur hårt granskad den skulle bli, även internationellt. Hon har spelat sina kort rätt mot EU och hållit ett flammande försvarstal i parlamentet för Italiens stöd till Ukraina. Och Italien vore inte Italien om hon inte också uppmärksammades för sin nya mer eleganta stil med Armani-kostymer, högklackat, diskreta smycken och nedtonad frisyr och makeup. Bakom detta finns ett team av stylister.
Giorga Meloni ber inte om ursäkt för att hon är kvinna och tar ofta med journalistmaken Andrea Giambruno och dottern Ginevra på sina jobbresor, nu senast till London. När hon fått kritik för detta har hon pekat på Italiens rekordlåga födelsetal: ”En kvinna ska inte behöva välja mellan att vara mamma och göra karriär.”
När Giorgia Meloni i december sjöng nationalsången vid säsongspremiären på operan La Scala i Milano, mitt bland Italiens grädda, sa det mycket om resan hon gjort. Från barndomen i arbetarstadsdelen Garbatella i Rom med en ensamstående mamma och engagemanget från 15 års ålder i dåvarande fascistpartiet MSI, till att röra sig bekvämt i maktens finaste salonger.
"Saknar motstycke"
Samtidigt rasar oppositionen mot hennes och regeringens politik. Stefano Cappellini är politisk chef på en av Italiens största dagstidningar, vänsterprofilerade La Repubblica och han menar att hyllningarna är oförtjänta.
– Förväntningarna när hon tillträdde var så låga att bara för att hon inte gjort bort sig totalt får hon beröm. Det enda hon gjort bra är att hon varit väldigt tydlig med att Italien står med Atlantpakten för Ukrainas sak mot Ryssland. Det var inte givet med tanke på både hennes bakgrund samt att hon regerar med Putin-vännerna Berlusconi och Salvini, säger Cappellini och fortsätter:
– I övrigt är det mycket illavarslande att se alla ommöbleringar som sker på RAI nu, vår statliga tv. Det är sant att alla nya italienska regeringar byter ut folk på RAI när de tar makten. Men det här saknar motstycke, säger han.
Italien är utlovat 200 miljarder euro från EU:s covidfondstöd men riskerar att förlora många miljarder på grund av sena besked kring hur pengarna ska användas. Det kan bli mycket allvarligt för Meloni, menar Cappelini. Han pekar också, liksom CNN och andra politiska bedömare, på migrantfrågan:
– Hon sitter i en rävsax där. Relationen med Frankrike är iskall och goda vänner i EU som Polen och Ungern vill inte ta emot några migranter alls.
Francesco Battistini är senior politisk reporter på Italiens största dagstidning Corriere della Sera. Han ser flera faktorer bakom premiärministerns framgångar.
Först och främst är Giorgia Meloni folklig på riktigt, i motsats till Giuseppe Conte och Elly Schlein. Meloni är populist, visst. Men hon kommer från folket, säger Battistini och fortsätter:
– Hon fungerar på hemmaplan för hon kan retoriken där. Hon fungerar med sina allierade i regeringen eftersom Berlusconi inte räknas längre och inte har en arvtagare och med Salvini som betalar priset för att han ingick i Draghi-regeringen, i motsats till Meloni som valde att gå i opposition. Och hon fungerar internationellt för att hon agerar som en realist, hon har avlägsnat sig från gamla Trump- och Putin-vänner, tagit ställning för Ukraina och slutat skrika slagord mot EU.
Francesco Battistini är säker på att Giorgia Meloni har allt som behövs för att bli långvarig vid makten.
– Problemet är inte hon, utan dem hon har vid sin sida. Senatens president är fascist-nostalgiske Ignazio La Russa. Melonis svåger Francesco Lollobrigida är jordbruksminister och pratar öppet om att bevara den italienska rasen. Två exempel bara. De som ska styra tillsammans med henne är inte på hennes nivå.
Även på Corriere della Seras redaktion ser man att regeringens senfärdighet kring covidfonderna kan bli ett problem.
– Snart måste Meloni förklara för italienarna varför man tvingade bort Mario Draghi utan att ha en plan för hur man ska använda de 200 miljarderna euro från EU. Då kommer vi att se om hon inte bara kan inkassera enkla applåder utan verkligen regera, på riktigt.
***
Läs även: Varför röstar folk fel?