Omikron har nått Antarktis
Trots skyddsåtgärder och ett extremt isolerat läge har stora delar av personalen på en belgisk forskningsstation smittats med coronaviruset.
Bild: International Polar Foundation
En forskningsstation på Antarktis, isolerad från omvärlden på 1 300 meters höjd och 18 mil från kusten, det kan låta som gynnsamma förhållanden för att undkomma en pandemi. Men trots läget, och förebyggande åtgärder från personalen, har två tredjedelar av forskningsstyrkan på belgiska polarstationen Prinsessan Elisabeth smittats av coronaviruset, rapporterar internationella medier.
Utbrottet började i mitten av december, när en person som anlänt till stationen en vecka tidigare testade positivt för covid-19. Samtliga forskare är dubbelvaccinerade, och innan de fick bege sig till stationen var de tvungna att genomgå PCR-test i Belgien, sitta i karantän i Sydafrika i tio dagar, och därefter genomgå ytterligare två PCR-test. Ännu ett test genomfördes fem dagar efter ankomst till Prinsessan Elisabeth. När smittan upptäcktes isolerades personen, men det var för sent, två till visade sig ha fått coronaviruset. Trots att de tre evakuerades från stationen strax före jul har smittan fortsatt att spridas, i dagsläget har 16 av 25 forskare insjuknat.
Eftersom forskningsstyrkans sista anhalt innan polarstationen var Sydafrika är det troligt att det är omikron-varianten av coronaviruset som ligger bakom utbrottet, enligt belgiska virologer. Läget ska dock inte vara allvarligt, säger Joseph Cheek, projektledare för International Polar Foundation, till BBC. De flesta ska ha fått milda symtom.
– Även om det har varit besvärligt att behöva sätta smittad personal i karantän har det inte påverkat det dagliga arbetet på stationen överlag, säger Joseph Cheek.
Alla på forskningsstationen har erbjudits att resa hem med ett flyg den 12 januari.
– Men alla har uttryckt sin önskan om att få stanna och fortsätta arbetet.
Antarktis klarade sig från spanska sjukan när pandemin härjade i början av 1900-talet, det är dock inte första gången som en forskningsstation på kontinenten har drabbats av coronaviruset. I slutet av december 2020 insjuknade 36 personer på en chilensk forskningsstation efter att ett fartyg anlänt med proviant och personal. Även den gången hade samtliga testat negativt för coronaviruset innan avfärd.
* * *