Pol Pots vänner inför rätta
Bild: Ou Neakiry/Scanpix
Youk Chhang var 14 år när han blev misshandlad med en yxa av en vakt som upptäckte att han letade mat till sin gravida syster. Det var förbjudet och egoistiskt att leta mat åt sig och sina närmaste, enligt Röda khmerernas regim. Året var 1975.
På tisdag inleds huvudförhandlingarna vid den FN-stödda krigsbrottstribunalen i Phnom Penh. De kommer till skott 30 år efter Röda khmerernas folkmord på 1,7 miljoner kambodjaner under 1975–1979. Ledaren Pol Pot dog 1998, men fem av hans närmaste medarbetare, nu närmare 80 år, ställs i veckan inför rätta för krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten.
En viktig anledning till att rättegången blir av är Youk Chhangs insamlande av bevis. Han driver sedan 1997 Kambodjas dokumentationscenter med målet att öka kunskapen om de mörka åren i landets historia. Han har tillsammans med centrets personal katalogiserat 155 000 av Röda khmerernas egna dokument och mer än 6 000 fotografier. Bilder och dokument som detaljerat skildrar avrättningar, tortyr och tvångsarbete.
– För mig handlar det inte om offren utan bara om vår framtid, säger Youk Chhang.
Efter Pol Pots fall flydde han till USA, men återvände sedan till Kambodja. Chhang anser att rättegångens viktigaste syfte är att få människor att förstå vad som hände, förlåta, gå vidare och därmed upprätta ett fundament för landet att bygga vidare på.
– För oss som var med är processen viktigast. Vi vet resultatet och har redan själva dömt dem, fortsätter han.
Tribunalen inrättades 2006 efter nästan tio års förhandlingar mellan FN och Kambodja. Installationen försenades av meningsskiljaktigheter kring bland annat tribunalens domsrätt och finansieringen. FN ansåg att Kambodja förhalade, den nuvarande premiärministern Hun Sen var tidigare Röda khmeranhängare, och politikerna i Pnom Penh tyckte att FN försökte styra för mycket.
För att rättegången nu ska få det kambodjanska folkets förtroende krävs transparens, anser Youk Chhang:
– Kvalitén bygger på hur pass hög grad av allmänhetens deltagande som tillåts. Ju öppnare desto bättre, det är nyckeln.
Dokumentationscentret arbetar även med utbildning. Texter om Pol Pot-regimen har knappt förekommande i landets skolor och 2007 publicerade centret därför en lärobok som spridits på lärosäten. Youk Chhang tycker att utbildning om folkmordet även bör prioriteras globalt eftersom det inte är en unik händelse för Kambodja.
– Folkmord diskriminerar inte. Det har hänt i Europa, Afrika och hos oss. Om alla spenderar lite tid av sitt liv med att tänka, läsa och lära om det, kan det göra skillnad för framtiden, säger han.
Youk Chhang hoppas att rättegången kan bli en startpunkt för att undersöka liknande händelser som i dag, på 2000-talet.
– Vad kan vi göra för Darfur? frågar han retoriskt.