Polsk regeringskritiker får Nobelpriset – hur kan det påverka valet?
Bild: TT
”Nobels litteraturpris till Olga Tokarczuk. En rebellisk och engagerad författare. Läsarna älskar henne, men hatarna har hotat henne med döden”, sammanfattade den ledande polska (liberala) dagstidningen Gazeta Wyborza det i dag.
Självklart kommer Nobelpriset till Olga Tokarczuk även tolkas som en politisk markering. En självständig författare som tillhör den nuvarande regeringens kritiker, i ett land där de styrande med olika medel försöker begränsa mediernas, rättsstatens och civilsamhällets självständighet.
En politisk markering – ja, i omvärlden och kulturvärlden. Och bland dem som redan stödjer oppositionspartierna i Medborgarplattformen eller vänstern.
Men knappast hos regeringspartiet PIS, Lag och rättvisas anhängare och väljare.
Polen är allt mer ett delat land politiskt, mellan stad och land, mellan de västra och norra delarna och de östra.
LÄS OCKSÅ: Hon får Nobelpriset i litteratur
Medborgarplattformen har sitt starkaste stöd i Warszawa, Poznan, Gdansk, Wroclaw. Lodz och Krakow. Liksom i de västra delarna och kusten i norr. PIS-stödet finns på landsbygden och i de östra delarna.
Olga Tokarczuk är just en sådan intellektuell stadsbo som PIS öppet föraktar och ledande PIS-företrädare har också kallat henne ”förrädare” och ”opolsk”. Hon har utsatts för dödshot och alla former av oönskad uppvaktning.
Hon är dessutom engagerad i det gröna partiet i Polen, Partia Zieloni, som deltar som ett litet parti i Medborgarplattformen tillsammans med liberala partier.
I söndagens val i Polen tyder det mesta på att PIS behåller makten. I en opnionsmätning publicerad igår får de 42,6 procent av rösterna mot 22,5 procent för Medborgarplattformen. Ett regeringsskifte skulle kräva att de senare går samman både med vänsterkoalitionen och en koalition där polska bondepartiet och ett kristdemokratiskt parti finns med.
Den polske kulturministern från PIS har sagt att han gläds åt varje pris som polska författare får, men att det vore bra om Olga Tokarczuk mer ”förstod sig på det polska samhället”.
Hon bor själv i Wroclaw, staden som före andra världskriget tillhörde Tyskland och hette Breslau. Efter kriget blev staden och de västra delarna omvandlade till polska områden i den Oder-Naisselinje som blev resultatet av Potsdamkonferensen, och tyskarna tvingades flytta västerut. Å andra sidan fylldes området av polacker som förvisats från Galicien i det som är våra dagars nordvästra Ukraina.
Olga Tokarczuks föräldrar fanns bland dem.
Men ett Nobelpris till henne betyder knappast att väljarna ändrar sin uppfattning när de går till vallokalen på söndag. Men hon blir den sjätte polskfödda författare att få Nobels litteraturpris.
Övriga nobelpristagare från Polen:
Henryk Sienkiewicz 1905
Władysław Reymont 1924
Isaac Bashevis Singer 1978
Czesław Miłosz 1980
Wisława Szymborska 1996