Rysslandsexperten: ”Putin är inte galen” 

Om man säger att Putin är galen så har man inte förstått hans drivkrafter. Det säger Oscar Jonsson, expert på rysk krigföring och verksam vid Försvarshögskolan.

Text:

– Putin är inte galen. Då försöker man inte förstå drivkrafterna.

Hur menar du då?

– Det är väldigt bekvämt att säga "jag förstår inte vad som händer, därför är han galen". Men då frånskjuter man sig sin egna oförmåga att förstå drivkraften och intressena i det här från ryskt håll.

Oscar Jonsson är lite trött. Han har blivit den som TV och radio ringer när man försöker förstå Vladimir Putin. Själv har han flaggat för att en attack mot Ukraina varit sannolik sedan slutet av förra året, så han är inte förvånad av vad som har skett i Ukraina de senaste dagarna.

De senaste dagarna har attackerna mot Kiev varit storskaliga, omfattande och spridda över stora delar av landet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bland annat förbjudit alla män mellan 18 och 60 år att lämna landet och säger i ett TV-sänt tal att han fått uppgifter om att han själv är ett av de ryska målen. Amerikanska underrättelseuppgifter som New York Times tagit del av säger att ett av Putins mål är att avsätta den ukrainska regeringen.

Samtidigt rasar striderna runtom i landet. I huvudstaden Kiev har explosioner och skottlossning hörts i stadens norra delar och det ukrainska försvaret förbereder sig på att ryska trupper ska komma ännu längre in mot stadens centrala delar, bland annat genom att bevaka broar och andra strategiska positioner, enligt Reuters.

OSCAR JONSSON ÄR EXPERT på rysk krigföring och verksam vid Försvarshögskolan. Han har forskat på Rysslands informationskrigsföring och doktor i krigsvetenskap. Enligt honom har Rysslands agerande två långsiktiga mål. Det ena är att Ukraina som demokrati har rört sig mer väst och bort från Ryssland, vilket Putin ogillar. Tidigare har man försökt påverka landet genom att dels ha tätare band till den mer rysslandsvänliga presidenten Viktor Janukovytj men också genom fredsavtal, bland annat det omskrivna fredsavtalet Minsk 2 som slöts 2015. Enligt det fredsavtalet skulle bland annat regionerna i östra Ukraina få ett större självstyre.

– Absolut har Putin en annan världsbild, andra värderingar och en annan riskkalkyl. Men att det här sker går att härleda till hur den ryska ledningen ser på situationen och deras maktarsenal och vad man kan göra åt det, säger Oscar Jansson.

Putin har försökt gå andra vägar för att öka sitt inflytande i regionen, enligt Oscar Jonsson. Men Ryssland har till skillnad från andra stora internationella aktörer inte samma ekonomiska maktmedel.

– De kan inte som Kina köpa upp hela landet och ta kontroll över landet, även om man försökte det med Janukovytj. Sedan skrev man på ett stilleståndsavtal, minsk 2, som skulle ge massa inflytande. Det gjorde det inte.

Det andra är säkerhetsordningen. Ryssland vill ha ett större inflytande. I de tidigare samtalen har Ryssland till exempel krävt att Nato inte ska expandera österut. Men internaationell politik är en konstakt omförhandling, säger Oscar Jonsson. Det går därför inte att prata om ett slutmål för Putin.

– Det handlar i korthet om från rysk sida att den säkerhetsordningen som nu råder slöts när Ryssland var svagt, säger Oscar Jonsson.

***

Prenumerera på Fokus här – i brevlådan eller enbart digitalt