Situationen för Amsterdams judar har försämrats avsevärt

Våld mot israeliska supporters skakar det nederländska samhället.

Text: Louise Lennartsson

Bild: AP

Förra veckans fotbollsmatch i Amsterdam mellan nederländska Ajax och israeliska Maccabi Haifa var ingen högriskmatch i klassisk bemärkelse – Maccabi Haifas kärna av extrema fans, så kallade ultras, är liten och står inte i konflikt med sin motsvarighet i Ajax. Trots det hade 800 extrapoliser kallats in och förberett sig på bråk.  

Redan på onsdagen kom de första rapporterna om skadegörelse. Enligt Reuters brändes en palestinsk flagga på ett torg och en annan revs ner från en byggnad. Det ska också ha förekommit skärmytslingar och glåpord mellan Maccabi-fans och muslimska taxichaufförer. Enligt en rapport misshandlades en taxichaufför av israeliska fans, men Reuters lyckades inte belägga den saken. Det var dock när några av de 3 000 tillresta israeliska supportrarna efter fotbollsmatchen på torsdagen återvände till sina hotell i centrala Amsterdam som våldsamheterna urartade. Där väntade grupper av svartklädda pro-palestinska ligister. 

Videoklipp på sociala medier visar hur israeliska supportrar jagas och sparkas till marken. I ett klipp säger en man att han inte är jude, innan han blir nedslagen. Vittnen berättar i nederländska tidningar att även taxichaufförer stödde attacken. De ska ha spelat hög arabisk musik, skanderat ”befria Palestina” samt blockerat polisen så att den inte kom fram. I en Telegram-kanal som flera tusen taxichaufförer följer kallades israeler för ”cancerjudar” och jämfördes med ”råttor”. Enligt Reuters behövde fem personer sjukhusvård efter attacken.  

Scenerna sände chockvågor genom hela det nederländska samhället. När Amsterdams borgmästare Femke Halsema höll en presskonferens beskrev hon torsdagsnatten som “en kolsvart natt” och konstaterade att ”kriget i Mellanöstern nu också hotar freden i vår stad.” 

Femke Halsema, Peter Holla och René de Beukelaer håller en presskonferens efter att israeliska fans och demonstranter drabbat samman efter en fotbollsmatch i Amsterdam. Foto: AP

Händelserna följer ett mönster där situationen för landets 30 000 judar har försämrats avsevärter efter Hamas terrorattack på Israel den 7 oktober förra året. Två månader senare rapporterade myndigheterna att antalet antisemitiska incidenter hade ökat med över 800 procent. Enligt landets nationella samordnare mot antisemitism (NCAB), Eddo Verdoner, är ökningen av antisemitiska attacker "snabbare och mer intensiv än någonsin".  

Hotbilden märks på flera sätt. Judiska skolor har tvingats hålla stängt och judiska minnesplatser har vandaliserats. Det rapporteras om judiska kulturutövare som fått sina konserter avbrutna av pro-palestinska demonstranter och om rabbiner som blivit fysiskt attackerade på stan. 

Frågan om den uppblossande antisemitismen och vem som ligger bakom den är känslig, men har varit uppe för debatt. När den holländsk-judiske politikern Rob Oudkerk, gjorde en programserie om antisemitism i Nederländerna framgick att stämningarna funnits mycket länge men att situationen påverkats av att befolkningen numera utgörs av drygt 1 miljon muslimer, motsvarande 7 procent av befolkningen.  

”Det måste vi våga prata om, och vi måste kunna hantera det med riktade metoder, precis som vi hanterat antisemitismen från kristendomen, extremhögern och extremvänstern”, säger Eddo Verdoner i programmet. 

Men den förändrad befolkningssammansättningen är inte hela svaret. Det menar psykologen och författaren Esther van Fenema: ”När det kommer till att muslimer gör uttryck för antisemitism är det inte förvånande eftersom det finns en gammal, djupt rotad antisemitism. Men när unga, progressiva i Nederländerna rycks med i detta, är det mer förvånande.”  

Andra menar att det numera finns en acceptans för antisemitismen. ”Det har blivit mer okej att vara antisemit i Holland. För 30–40 år sedan fungerade det inte alls”, säger en judisk man till Oudkerk i programmet.  

***

Läs även: "Attackerna kan leda till fred på sikt"