Spionskandalen inom Ikea på väg mot upplösning
Bild: TT
Det var i början på 2012 – exakt 30 år efter att den svenska möbeljätten Ikea hade lanserats i Frankrike – som den franska filialen av företaget skakades av ett osmickrande avslöjande.
Veckotidningen Le Canard enchaîné, känd för sin satir och undersökande journalistik, hade publicerat flera interna e-postmeddelanden som visade hur ansvariga på avdelningen för riskhantering inom Ikea Frankrike hade samlat in information om kunder och anställda, med hjälp av ett säkerhetsbolag, från polisdatabasen STIC.
Flera publiceringar i Mediapart och andra tidningar följde och visade på hur företaget systematiskt och under en längre tid hade spionerat på och övervakat anställda, fackliga representanter och även missnöjda kunder.
När den fackliga centralorganisationen Force Ouvrière (FO) gjort en polisanmälan inledde åklagarmyndigheten i Versailles, strax utanför Paris, en preliminär utredning mot Ikea Frankrike. Företaget var snabbt med att gå ut och fördöma det inträffade, flera högt uppsatta chefer fick sparken och dåvarande vd:n för Ikea Frankrike, Stefan Vanoverbeke, kröp till korset och presenterade en handlingsplan för att förhindra att något liknande skulle upprepas.
»Vi har observerat att det har förekommit metoder inom Ikea Frankrike som inte lever upp till våra värderingar eller våra etiska standarder«, sa han i april 2012 till nyhetsbyrån AFP.
Måndagen den 22 mars i år, nio år efter de första avslöjandena, var Vanoverbeke en av de åtalade när rättegången i målet inleddes i Versailles brottmålsdomstol. Åtalet gäller olaglig inhämtning av information mellan 2009 och 2012. Utöver Ikea Frankrike åtalas 15 personer, däribland fyra poliser – misstänkta för att ha överlämnat information om jobbsökandes belastningsregister – och flera högt uppsatta före detta chefer.
Efter en veckas rättegång vädjade nästan samtliga av de tilltalades advokater om »la relaxe« – ett frikännande – däribland advokaten för Ikea Frankrike. Åklagaren Paméla Tabardel yrkade i slutet på rättegången på friande för Vanoverbeke och den före detta HR-chefen, men i de andra 13 fallen yrkade hon på straff som sträcker sig mellan sex månaders villkorligt fängelse och tre års fängelse (varav två år villkorligt). För Ikea Frankrike, som har 11 000 anställda och 34 butiker i landet, yrkar hon på böter om två miljoner euro. Frågan om huruvida de tre domarna kommer att gå på åklagarens linje besvaras först i sommar; dom meddelas den 15 juni.
»Oavsett vad domstolen beslutar så har företaget redan straffats väldigt hårt i fråga om sitt rykte«, sa Ikea Frankrikes advokat Emmanuel Daoud till AFP inför rättegången.
Eva Ossiansson, varumärkesforskare och lektor vid företagsekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet, tror dock inte att spionskandalen har haft eller kommer att få någon större påverkan på bolaget i Sverige. Hon konstaterar att Ikea i många år har legat i topp när det gäller attraktiva arbetsplatser och det rankas högt även i internationella mätningar.
– Visst är händelserna i Frankrike en fråga som Ikea måste hantera för att inte framstå som ett företag som förföljer sina anställda. Men Ikea har klarat många stormar under årens lopp, bland annat avslöjandena om Ingvar Kamprads nazistsympatier och skatteplanering. Det har inte satt några djupare spår och jag tror att de rider ut även detta, säger hon.