Staten som slutade röka

Text: Kinga Sandén

Bild: PABLO LA ROSA/scanpix

Kravet på två miljarder dollar i skadestånd låg och väntade på José Mujicas bord när han installerades som Uruguays president den 1 mars 2010.

För första gången någonsin stämde ett tobaksbolag en stat – ett bolag med årliga intäkter större än Uruguays BNP. Philip Morris hävdade att landets antiröklagar bröt mot ett investeringsavtal mellan Uruguay och Schweiz, där företaget har sitt säte.

Lagarna hade Mujica ärvt av sin företrädare och partikamrat, cancerläkaren Tabaré Vázquez.

Var det en slump att stämningen kom just vid maktskiftet?

Den nya presidenten ägnade hela sitt radioprogram den 27 juli 2010 åt att försöka visa rimligheten i att backa lite, bara lite inför tobaksjättens hot. För att undvika miljardkravet behövde Uruguay bara minska de obligatoriska hälsovarningarnas läskiga bilder från 80 till 65 procent av cigarettaskarna, och låta Philip Morris få sälja olika versioner av samma märke, som lights och mentol, i stället för bara en. I övrigt skulle antirökpolitiken ligga fast.

– Kan det finnas någon annan väg än rättegångar som kan pågå i åratal, med advokater för 10 000 kronor per timme? Och miljoner och åter miljoner dollar som ska betalas om man förlorar, för annars försätter de en i konkurs och tar betalt ändå? sa presidenten.

Det dröjde inte länge innan han fick svar av Tabaré Vázquez, företrädaren som hade gjort sig känd för sitt rökmotstånd. Märkbart upprörd framträdde han i statlig teve och fördömde velandet:

– Philip Morris sätter press på Uruguay för att andra länder ska se hur långt de är beredda att gå. Det går inte an att backa en millimeter. Här är det fråga om principer.

Mamma Elena, pappa Hector och en av systrarna hade dött i cancer innan Tabaré Vázquez ens gått ut gymnasiet. För att försörja sig under studierna till läkare sålde han tidningar och jobbade som snickare. Familjen bodde i en stuga med två rum och plåttak i området La Teja i Montevideo.

I mitten av åttiotalet, när han sedan länge forskade i onkologi och arbetade som cancerspecialist, gav sig Vázquez in i politiken. 1990 valdes han till Montevideos borgmästare för vänsterkoalitionen Frente Amplio. Under hela sin politiska karriär fortsatte han ta emot cancerpatienter på sin klinik varje onsdag.

Två månader efter att han tillträtt som president i mars 2005 började han utfärda antiröklagar genom dekret, utan att ta vägen om parlamentet. Tobaksreklam förbjöds i tv på dagtid. Cigarettförsäljning förbjöds inom 200 meter från skolor. Skatten höjdes med 70 procent. Tobakssponsring förbjöds.

Barer och restauranger tvingades bygga separata rökrum. Mindre än ett år senare var det bara att riva dem. Då förbjöds all rökning i offentliga lokaler och Uruguay blev Latinamerikas första rökfria land.

En del krögare klagade på att de förlorade gäster. Restaurangägaren Esteban Silva försökte dra i gång ett uppror. Han satt i tv med en cigg i mungipan och förklarade att han vägrade acceptera dekretstyrningen.

– Mina anställda röker, gästerna röker, och om grannens hund börjar röka är den välkommen att göra det här inne också.

Han åkte på motsvarande 13 000 kronor i böter och nio månaders fängelse för anstiftan till brott, eftersom han även uppmanade andra att bryta mot förbudet. Det blev inget uppror.

Uruguayanerna fann sig i reglerna. Sju av tio rökare stödde dem till och med, enligt hälsoministeriets egen undersökning. En del skämtade: »Tur att presidenten är cancerläkare och inte sexolog«. År 2009 kom kravet på att varningsskyltarna måste täcka 80 procent av askarna.

Från det att lagarna började införas 2005 till mitten av 2011 minskade antalet rökare med 24 procent, och hjärtinfarkterna med 17 procent, enligt WHO.

Efter att José Mujica förnedrats offentligt av Tabaré Vázquez och misslyckats med sin reträtt fick antitobakspolitiken en nytändning. New Yorks borgmästare, miljardären och rökmotståndaren Michael Bloomberg, ringde upp Mujica dagen efter att han läst i New York Times om presidentens svåra sits. Han skänkte en halv miljon dollar till advokater.

Flera antirökorganisationer erbjöd både juridisk expertis och pengar. 170 länder uttryckte sitt stöd i en WHO-skrivelse, efter ett antitobaksmöte som påpassligt hölls i uruguayanska Punta del Este. Alla parlamentspartier har förklarat sig lojala med förbudspolitiken, som regeringen kaxigt har fortsatt trappa upp.

Philip Morris och Uruguay har presenterat sina inledande ståndpunkter för Världsbankens internationella skiljedomstol för investeringstvister, ISCID, i Washington. Nästa steg blir nu att slå fast gränserna för domstolens behörighet.

– Vi tänker inte under några omständigheter ändra vår antitobakspolitik. Det som står på spel är huruvida vi måste ersätta Philip Morris för våra beslut, säger presidentens talesperson Diego Cánepa till tidningen El Observador.

Fast det är inte säkert att Uruguay kommer undan med att betala. I minst ett fall har en skiljedomstol ansett sig ha rätten att under ett investeringsavtal beordra en stat att ändra sin lagstiftning, enligt IA Reporter, en oberoende nyhetstjänst om internationella affärstvister.

Så för båda sidor handlar rättsprocessen om betydligt mer än om hur många procent av ciggpaketen som ska täckas av varningsbilder i ett pytteland med drygt tre miljoner invånare. Om Uruguay tvingas backa från sina tobakslagar blir det ett stort nederlag för den globala antiröklobbyn, och en gigantisk triumf för tobaksindustrin.

När allt fler slutar röka i den rika delen av världen blir utvecklingsländerna viktigare för tobaksbolagen. De flesta som börjar röka bor i Asien, Afrika och Latinamerika. Många lagstiftare inväntar resultatet av målet mot Uruguay innan de vågar skärpa sina lagar.

Världshälsoorganisationens ordförande Margaret Chan talade direkt till Uruguay när hon öppnade den regionala sessionen för Nord- och Sydamerika 2011:

– Jag vädjar till er att inte ge upp. Om ett land kapitulerar inför skrämseltaktiken så faller resten också, och det är precis det som tobaksindustrin vill.

Fakta | Rökförbud internationellt

På olika håll i västvärlden genomförs förbud och strängare villkor för rökare.

Neutrala paket

66 länder har infört eller beslutat införa varningsbilder på cigarettpaketen. I Australien har man gått ett steg längre. Från 1 december får endast neutrala paket säljas i handeln. Märkesnamnet trycks med svart typsnitt i liten stil, paketen får en gemensam, olivgrön standardfärg och varningsbilderna upptar drygt 80 procent av både fram- och baksidorna.

Ukraina, ett undantag

Östeuropa ligger generellt efter övriga Europa när det kommer till att lagstifta om rökförbud. Den 17 december 2012 inför dock Ukraina ett rökförbud som gäller alla arbetsplatser och lokaler där allmänheten har tillträde, samt kaféer, barer och restauranger.

Utomhusförbud

I USA har 29 delstater infört rökförbud på både restauranger och barer. I New York är det sedan i maj 2011 även förbjudet att röka på flera utomhusplatser i staden – bland annat i Central Park och på Times Square. Den som bryter mot förbudet tvingas böta 250 dollar.

Inga cigg i tv-rutan

Från 2 januari 2011 är rökning förbjuden i Spanien i alla offentliga inomhuslokaler samt på vissa utomhusområden intill sjukhus, skolor och lekplatser. Lagen förbjuder också rökning i tv-sändningar. Fortfarande är det dock tillåtet att röka inne på så kallade cigarrklubbar.

Röstade nej

Den 23 september röstade en majoritet nej till skärpning av den nationella schweiziska tobakslagen. Förslaget handlade om att utvidga rökförbudet på restauranger och offentliga platser till hela landet. I dag gäller förbudet endast i Genève och i ytterligare sju kantoner i landet.