Svallvågorna efter bomberna i Sri Lanka
Bild: GEMUNU AMARASINGHE/AP
Samtidigt som begravningar och gemensamma mässor för terrordådens offer hölls i Sri Lanka steg dödssiffran till omkring 359 döda. Tusentals sörjande ska nu ta farväl av anhöriga och många är fortfarande i chock. Cirka 500 är skadade och många kämpar för sina liv på landets sjukhus.
De dödade var främst katoliker, både tamiler och singaleser, som besökte sina kyrkor på påskdagens förmiddag när bomberna sprängdes. Sedan dess präglas ön av sorg, chock och rädsla för nya attacker. Omvärlden har uttryckt avsky och fördömt dem som ligger bakom. Kondoleanser och erbjudanden om stöd har strömmat in till ön. Under tiden har de flesta utländska turisterna tagit första bästa flyg hem.
Det faktum att utländska turister valdes ut som mål och att minst 38 utländska medborgare dödades är ett hårt slag på turistbranschen som ger viktiga inkomster till statskassan och försörjer många öbor.
Sex sprängladdningar detonerade på påskdagens morgon i Colombo och vid närliggande badorten Negombo och i Batticaloa på östra kusten. Dessa utlöstes av självmordsbombare. Alla kopplas till den lokala islamistiska extremistgruppen National thowheeth jama’ath (NTJ) med bas vid öns östra kust. Sammanlagt har sju män och en kvinna identifierats som självmordsbombare, uppgav ministern Ruwan Wijewardane på onsdagen.
Frågorna hopar sig i takt med att allmänheten nu har fått veta att det fanns mycket specifik information och varningar om kommande attacker mot »prominenta kyrkor« veckor innan och akuta varningar dagen innan. Hur kunde detta ske? Vilka bär huvudansvaret för att säkerheten inte höjdes?
President Sirisena bär det yttersta ansvaret för säkerhet och försvar. Han återvände till ön först dagen efter terrordåden från en privat resa till Indien och Singapore.
Redan innan dåden var Sri Lanka politiskt svajigt i väntan på det presidentval som är tänkt att hållas senare i år.
Sirisena kommer inte överens med premiärminister Ranil Wickremesinghe, som han förra året försökte avsätta genom vad som kallas en konstitutionell kupp.
Wickremesinghe fick stöd av demokratiaktivister på Colombos gator, en majoritet i parlamentet och slutligen i Högsta domstolen som konstaterade att presidentens beslut stridit mot konstitutionen. Sedan återinträdet som premiärminister 16 december 2018 har Wickremesinghe varit utesluten från landets nationella säkerhetsråd. Han hade alltså inte informerats om varningarna.
Nu säger sig presidenten inte ha blivit informerad om terrormisstankarna. För att visa handlingskraft har han meddelat att han ska göra ommöbleringar i försvarsapparaten. Frågan är om han, som redan tidigare var kraftigt ifrågasatt, kan undgå ansvarsutkrävande.
Sirisena lovade vid makttillträdet i januari 2015 att han skulle sitta 100 dagar och sedan avskaffa det exekutiva presidentämbetet. Det har gått över 1500 dagar, Sirisena sitter fortfarande kvar och det har inte kommit någon ny konstitution.
De internationella kopplingarna utreds nu intensivt av flera länders underrättelsetjänster. Bland annat kommer utredare från amerikanska FBI att bistå Sri Lanka i utredningen.
Sri Lankas muslimska råd har länge ifrågasatt och tagit avstånd från NTJ och radikalisering. Sedan tre år tillbaka har de påkallat myndigheternas uppmärksamhet efter att de hört Moulvi Zahran Hashim förespråka eliminerande av »icke-muslimer«. Denna form av hatpropaganda är främmande för de allra flesta muslimer på ön, även om fundamentalistiska tolkningar har spridits under ett antal år. Samtidigt säger Muslimska rådets företrädare till Al-Jazeera och CNN att de är självkritiska och borde ha gjort mer för att stoppa den våg av radikalisering de sett tecken på. Samtidigt finns en rädsla för hämndaktioner mot oskyldiga muslimer. Sunda röster runtom i samhället och regeringen manar till lugn.
Fakta | Hämnd för Christchurch
Den lilla gruppen National thowheeth jama’ath (NTJ) gav sig till känna 2016 då en av dess ledare arresterades för att sprida rasism och hat. I december 2018 misstänktes dess medlemmar ha förstört ett antal buddhastatyer. I januari i år fann polisen över 100 kg sprängmedel, skjutvapen och ammunition och grep ett antal »radikaliserade islamister«. Gruppen har i en video svurit trohet till IS, som tagit på sig dådet. Enligt regeringens talespersoner står en mindre utbrytargrupp bakom dåden. Utredningen visar att det kan vara en hämnd för den riktade attacken mot muslimer i en moské i Christchurch 15 mars i år, då 50 besökare dödades av en högerextrem gärningsman.
Varningssignaler om de förestående dåden i Sri Lanka kom till Sri Lankas kännedom den 4 april genom indiska säkerhetstjänsten RAW (Research and Analysis Wing), som också har uppsikt över rörelsen Thowheeth Jama’ath i Indien.