Svep: Dödssiffran i Wuhan höjs med 50 procent
Bild: TT
Inrikes
Historisk lagändring
I morgon lördag träder en historisk lagändring i kraft som ger regeringen ökad makt. För att kunna begränsa coronavirusets spridning beslutade riksdagen under torsdagen om den krislagen, lagändringen som gör det möjligt för regeringen att tillfälligt stänga till exempel köpcenter, flygplatser och järnvägsstationer utan att först vända sig till riksdagen. Däremot kan regeringen inte fatta beslut om utegångsförbud eller karantän av hela samhällen, rapporterar TT. Regeringens nya befogenheter gäller till och med slutet av juni.
Regeringen förlänger inreseförbud
Till följd av coronapandemin förlänger regeringen inreseförbudet till Sverige med 30 dagar, fram till den 15 maj.
Vid en presskonferens på torsdagen kallade statsminister Stefan Löfven detta för en »exceptionell åtgärd«.
Det är också för tidigt att börja lätta på de svenska restriktionerna, och det är inte läge att fira valborg och första maj, anser han.
Prisfall på bostäder
Effekterna av coronapandemin syns nu även på bostadsmarknaden. Under början av april märktes prisfall på bostäder i både Göteborg och Stockholm, rapporterar TT. Under andra halvan av mars sjönk bostadsrättspriserna fyra procent i Stockholm och två procent i Göteborg.
»Alla som kan avvaktar med sitt flyttbeslut, kvar finns de som av olika skäl inte kan skjuta upp att byta bostad«, uppger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Alla insjuknade testas inte
Alla som insjuknar på landets äldreboenden testas inte för covid-19, och fler äldre än vad Folkhälsomyndighetens statistik visar kan ha dött i sjukdomen, visar en granskning från Ekot. Brist på reagens, kemikalier som behövs för att analysera proverna, gör att man på vissa håll måste prioritera vilka man provtar.
»Vi har ju fått signaler från smittskyddsenheterna att inte alla misstänkta fall provtas, så därför är det troligtvis en underskattning i både antalet fall och antalet dödsfall«, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.
Utrikes
Wuhan höjer dödssiffran
I staden Wuhan i Kina höjdes på fredagen dödssiffran i covid-19 med 50 procent, rapporterar AFP. Den totala dödssiffran steg från 2579 till 3869. Den nya siffran inbegriper bland annat patienter som inte lyckats ta sig till sjukhus och fall som rapporterats in sent eller inte alls.
Samtidigt rasar Kinas ekonomi i spåren av coronakrisen, uppger TT. För första gången sedan Kina började rapportera BNP-tillväxt kvartalsvis har en minussiffra på 6,8 procent visats. En drastisk förändring mot kvartalet innan, när tillväxten låg på plus 6 procent.
USA ska öppna i tre faser
Genom tre olika faser ska USA:s ekonomi öppna delstat efter delstat, meddelade Donals Trump vid en presskonferens midnatt svensk tid. I första fasen ska skolor öppnas och resor återupptas, men folksamlingar över 50 personer inte tillåtas.
»En nedstängd ekonomi är inte en hållbar lösning« sade Trump, som även presenterat ett 18-sidigt dokument med riktlinjer för hur verksamheter åter ska öppnas.
Trump överlåter enligt The Hill de slutgiltiga och mer detaljerade besluten i processen att ta bort restriktioner på delstaternas guvernörer.
Antalet döda i covid-19 i USA har uppgått till 4500 det senaste dygnet och sammanlagt har omkring 677 000 personer konstaterats smittade. Samtidigt beskrivs den ekonomiska krisen akut med en arbetslöshet man inte sett maken till sedan 1930-talets depression, uppger Ekot.
Protester efter misstänkta dödsfall i covid-19
Dödsfall som misstänks ha orsakats av covid-19 bland personer som jobbat för amerikanska bolag vid den mexikanska gränsen har de senaste dagarna orsakat en rad protester, rapporterar Reuters. Oenighet rådet också mellan företag och politiker om vilka fabriker som ska hållas öppna under pandemin.
Italien öppnar upp
I Italien planerar man nu från Italiens ministerium för ekonomisk utveckling att inom de närmaste dagarna successivt öppna upp fabriker och företag där det är möjligt för de anställda att hålla distansering. Det rapporterar tidningen La Repubblica.
»Den som arbetar på ett säkert sätt kan öppna igen den 22 april« säger Stefano Patuanelli, Italiens minister för ekonomisk utveckling och företrädare för Femstjärnerörelsen. Men möter kritik från representanter från Partito Democratico och fackförbund, som ser risker i att öppna upp för snabbt.
Debatter
Coronapandemin kan leda till en ny våg av kompetensutvisningar, skriver Fredrik Bendroth, vd, Human Entrance och Peter Lindström, Business Immigration Manager, Human Entrance, på DI Debatt.
Något som de menar varken skulle gagna Sverige, näringslivet eller enskilda anställda som innehar unik och värdefull kunskap och kompetens.
»Anställda i Sverige som av olika anledningar exempelvis omfattas av korttidspermittering eller avslutar sina anställningar kan få svårt att få förlängda arbetstillstånd i framtiden«, resonerar de.
Finanskrisen för 12 år sedan möttes av kraftfull stimulans med extremt låga räntor, men investeringarna ökade inte som man tänkt sig. I stället har privata och offentliga skulder stigit, kapaciteten att producera utvecklats svagt och därmed den framtida levnadsstandarden. Det skriver nationalekonom Thomas Franzén på SvD Debatt.
»Vi löste aldrig de ekonomiska problemen vid finanskrisen«, anser han, och menar att »de extrema avkastningskraven hos företagen leder till vidgade klyftor och gör att en stimulerande krispolitik inte fungerar«.
På DN Debatt ser journalisten Thord Eriksson ett samband mellan brister i svensk äldreomsorg och den utbredda spridningen av covid-19 på äldreboenden.
»Regeringen kunde ha åtgärdat en del av problemen redan 2016, men prioriterade i stället kommunernas ekonomi«, skriver han, och tycker att coronapandemin bör bli »väckarklockan som får oss att ta bättre hand om de äldre«.