Svep: Majoritet kräver försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare
Försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare
Liberalerna ställer sig bakom kravet att arbetskraftsinvandrare som vill ta hit anhöriga måste kunna försörja dem, rapporterar SR Ekot. Därmed finns en tydlig majoritet i riksdagen som vill införa detta försörjningskrav.
»Det följer med stora kostnader om fler anhöriga också kommer till Sverige« säger Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm till Ekot. C, SD, M och KD har samma ståndpunkt. S har inte gett klart besked, medan V och MP är emot kravet.
En person som vill arbeta i Sverige och som kommer från ett utomeuropeiskt land måste kunna visa upp en månadslön på minst 13 000 kronor. Inga krav ställs i nuläget på att arbetskraftsinvandrare ska kunna försörja medföljande anhöriga.
Sverige tar över taktpinnen i OSSE
Sverige tar förmodligen över ordförandeklubban för OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) år 2021, rapporterar SR Ekot. Utrikesminister Ann Linde (S) uppger att hon ser fram emot att sätta svensk prägel på arbetet och driva frågor som demokrati, miljö och jämställdhet.
V står fast vid misstroendeomröstning
C och L vill stoppa nedläggningen av 132 av arbetsförmedlingens kontor i landet. Men Vänsterpartiet vill ändå gå vidare med misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), erfar DN. V-ledaren Jonas Sjöstedt uppger för tidningen att partiet konkret vill se hur man ska klara närvaron i hela landet. Ett av partiets krav för att inte rikta misstroende mot Nordmark är att planerna på att låta privata utövare sköta arbetsförmedlingens uppdrag stoppas.
Hot från Kina efter USA:s Hongkong-lag
USA:s president Donald Trump har skrivit under ett amerikanskt lagförslag om mänskliga rättigheter i Hongkong. Förslaget, som markerar stöd för de demonstranter som protesterat mot Pekings inflytande över Hongkong, kan leda till sanktioner från USA om inte Hong Kongs självstyre från Kina inte upprätthålls. Peking hotar i sin tur USA med starka motåtgärder och anklagar USA för "olycksbådande intentioner", rapporterar CNBC.
Demonstranter skjuts från helikopter
Minst 143 människor, och förmodligen många fler, har enligt Amnesty dödats i demonrationerna i Iran, som bröt ut efter att bränslepriset chockhöjdes i mitten av november, rapporterar TT.
En helikopter skjuter ned mot människor på marken och demonstranter som springer från säkerhetsstyrkorna blir beskjutna bakifrån. Filmer, som Amnesty verifierat, visar hur regimen i Iran utsätter proteströrelsen för grovt våld.
Debatter:
Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kräver en ny energiöverenskommelse och en utveckling av en fjärde generations kärnkraft. På DN Debatt skriver partiledarna Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Nyamko Sabuni att de vill att alla riksdagspartier ska bjudas in till nya förhandlingar om energi.
Klimatrörelsen ska inte avfärdas som alarmistisk populism, skriver statsvetarna Per Adnan och Johan Wejryd på SvD Debatt.
De riktar bland annat kritik mot statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, som beskrivit rörelsen som alarmistisk i sin hajp av Greta Thunberg och "känsla av undergång". Även en enig klimatforskarkår varnar för mycket svåra följder om koldioxidutsläppen inte snabbt minskar, skriver de båda statsvetarna.
På DI Debatt varnar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen och FI:s chefsekonom Henrik Braconier för att låga räntor medför hot mot den finansiella stabiliteten. Lågränteläget kan trappa upp fastighetsbolagens jakt på avkastning och gör att storbanker i för låg grad förlitar sig på eget kapital när de finansierar dessa risker genom lån. Detta enligt en rapport som FI presenterar på torsdagen.