Svep: Regeringens terrorförslag sågas
Bild: TT/AP
Tunga namn kritiserar regeringens nya förslag om att förbjuda deltagande i terrororganisationer, rapporterar Ekot. Tidigare justitiekansler Anna Skarhed säger att hon i remissvar upprepande gånger har kritiserat liknande förslag.
– Det finns en risk för rättssäkerheten för de som kan bli misstänkta, säger Skarhed.
Hon får medhåll av Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, som menar att risken med en sådan lagstiftning är att den kan leda till att läkare och sjuksköterskor som arbetar för civila i krigsområden riskerar att lagföras för samröre.
Men Försvarshögskolans terrorforskaren Peder Hyllengren hyllar lagändringen, och säger att svenska domstolar nu kommer att kunna döma personer för att ha deltagit i terrorgrupper, något som redan är möjligt i flera europeiska länder. ”Jag och mina kollegor har efterlyst det här i flera år”, säger Hyllengren.
Uppsägningar inget aprilskämt
Arbetsförmedlingen räknar med att börja säga upp personal i början av april, skriver Göteborgs-Posten och hänvisar till interna planeringsdokument som tidningen tagit del av.
Tidsplanen som Arbetsförmedlingen skickat ut visar planeringen i grova drag för omställningen där 4 500 anställda riskerar att bli av med jobbet.
Trumps hyllning av Nordkorea expertsågas
USA:s president Donald Trump har flera gånger sagt att Nordkorea har potential att bli en ”stor ekonomisk makt”. Något som får flera experter att dra öronen åt sig, skriver CNBC.
Enligt konsultfirman Verisk Maplecroft är Nordkorea det minst investerbara landet i världen. Och även om sanktionerna mot det slutna landet skulle tas bort helt kvarstår en mycket hög risk, menar andra experter enligt sajten.
Mötet mellan Trump och den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un avbröts hastigt i veckan. Även efter att samtalen avbrutits fortsatte Trump att ösa beröm över landet.
– Jag tror att han [Kim] har möjlighet att få ett av de mest framgångsrika länderna på jorden, snabbt också. Det finns enorm potential i Nordkorea, sa Trump på en pressträff på torsdagen.
Debatter:
De svenska grundlagarna fungerar inte. Det är orimligt att partier avsiktligt och utan rimligt syfte kan försinka regeringsbildningen. Hög tid att fundera på hur konstitutionen ska fungera när man inte är överens om spelreglerna, skriver Mikael Sandström, tidigare rådgivare till Ulf Kristersson på DN Debatt.
Det är oroande för svenskt kulturliv att okunniga svenska EU-parlamentariker försöker göra konstnärernas villkor till ett slagträ i det kommande EU-valet och i den svenska inrikespolitiken, skriver Åsa Berndtsson och Mats Lindberg, Bildupphovsrätt på SvD Debatt.
På Di Debatt skriver professor emeritus Claes Sandgren om de allvarliga följder Swedbank kan drabbas av på grund av penningtvättanklagelserna.