Svep: Trump vill tillfälligt stoppa all invandring till USA

Text: Redaktionen

Bild: TT

Inrikes

KD vill ge bonus för fasta jobb

Kommuner och bolag som fastanställer timanställda inom äldreomsorgen ska belönas med bonusar. Det föreslår Kristdemokraterna, erfar TT. Inför tisdagens partiledarsamtal skickar KD förslag till regeringen som innebär att varje ny fastanställning inom äldreomsorgen belönas med 50 000 kronor i månaden i fyra månader. Omkring 90 000 personer inom äldreomsorgen uppges vara timanställda.

»Det skapar en stor osäkerhet för dem, dessutom är det för få anställda inom omsorgen, med den sjukfrånvaro som är«, uppger KD-ledare Ebba Busch, till TT.

Partier efterlyser högre ersättning

Ersättningen till föräldrar som skulle vara hemma med sina barn i händelse av skolstängning är för låg, enligt flera oppositionspartier, erfar Ekot. Skulle skolorna stängas ska föräldrar till barn under 12 år få tillfällig föräldrapenning om de måste vara hemma; en ersättning som skulle landa på runt 90 procent av det man får vid vab, vård av sjukt barn.

V, KD och SD vill se högre ersättning.

»Det här skulle kunna påverka ekonomin avsevärt för barnfamiljer«, säger SD:s socialförsäkringspolitiska talesperson Julia Kronlid till Ekot.

Larm om fuskande företag

Korttidspermitteringarna kostar staten uppåt 50 miljarder kronor, rapporterar Expressen. Samtidigt får regeringen larm om att oseriösa företag fuskar med systemet och låter anställda jobba mer, trots minskad arbetstid på papperet.

»Att några nu utnyttjar systemet är helt oacceptabelt« säger finansminster Magdalena Andersson (S), som nu inför en ny åtgärd för att stoppa fusket. Skatteverket har lånat ut experter till Tillväxtverket. Utöver det kommer Tillväxtverket att göra oannonserade kontroller på företag. Finansministern uppmanar även alla som känner till denna form av olagligt fusk att kontakta Tillväxtverket.

Pensionsjättar storinvesterar 

Mitt under coronakrisen och trots elprisernas ras ska AP-fondernas nya investeringsbolag Polhem Infra tillsammans med flera utländska placerare bygga en av Sveriges största vindkraftsparker, rapporterar Dagens Industri. 

Polhem Infra bedömer att krisen kan öppna för nya investeringsmöjligheter och laddar för ytterligare investeringar i mångmiljardklassen.

Utrikes

Oljepris rasar till minus 

Sedan producenternas lager blivit överfyllda och efterfrågan på olja fallit till noll, rasade priset på amerikansk råolja under måndagen till lägre än minus 37 dollar fatet, rapporterar DN.

»Det är helt tokigt, det betyder att producenterna nu är villiga att bli av med sin olja«, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea, till tidningen.

Under tisdagen hade priset på den amerikanska WTI-oljan (West Texas Intermediate) dock klättrat upp över nollstrecket igen.

Trump stoppar all invandring till USA

President Donald Trump kommer att skriva under en exekutiv order för att tillfälligt stoppa all invandring till USA, skriver han i ett twitterinlägg. Detta till följd av vad han kallar »attacken från den osynliga fienden«, det vill säga coronaviruset. Hur länge invandringsstoppet ska gälla och huruvida ordern ens är möjlig att utfärda, är oklart, enligt The Washington Post.

EU kan öppna för utlandsresor

Semesterresor inom Europa kan bli möjliga redan i sommar, uppger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för Ekot. Till följd av restriktioner på grund av coronakrisen är turistnäringen inom EU på fritt fall och förlorar 10 miljarder kronor per månad. I kombination med krav på hygien och social distansering tror von der Leyen att man ska kunna »hitta smarta lösningar så att vi kan åka på sommarsemester«.

Färre avrättas i världen

Antalet bekräftade avrättningar i världen minskar för fjärde året i rad, enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty International, som TT refererar till.  I fjol avrättades minst 657 personer, vilket är fem procent färre än året innan.

Diktator Kim Jong-Un svårt sjuk

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un uppges vara sjuk efter en operation, enligt källor till CNN. Enligt Reuters rör det sig om ett hjärt- och kärlingrepp på grund av »rökning, övervikt och överarbetande«.

Conte öppnar Italien med bromsen i

Italiens premiärminister Giuseppe Conte håller hårt i bromsen under planerna på att successivt lätta på restriktionerna till följd av coronapandemin. Från den 4 maj kommer dock fabriker inom tillverknings- och byggindustrin att öppna upp, förutsatt att det kan göras på ett säkert sätt, erfar La Repubblica.

Debatter

Stödet till korttidspermitteringar, som kan komma att uppgå till 125 miljarder kronor, kräver att Tillväxtverket granskar varje företag som söker stöd och ser till att de uppfyller kraven. Risken för fusk och korruption från oseriösa företag är påtaglig. Det skriver Claes Sandgren, seniorprofessor vid Stockholm centre for commercial law, på DN Debatt.

Larm har kommit om att flera företag fuskar, utnyttjar medarbetarnas lojalitet för att ta del av skattemedel, permitterar personal utan att minska arbetsbördan och tvingar dem att arbeta heltid. Även om meddelarskydd fungerar för dem som tipsar medierna, är skyddet för visselblåsare svagt. Metoder krävs för att spåra missförhållanden, anser han.

»Det är svårt att se att något enda stödprogram, beslutat eller föreslaget, uppfyller detta«, skriver Claes Sandgren.

För att de regioner som än så länge är mindre drabbade av coronaviruset ska kunna hjälpa andra regioner krävs en förplanerad, nationell samordning av cancerkirurgin. Det skriver Birger Pålsson, docent och överläkare på SvD Debatt.

I landet insjuknar 65 000 personer per år i cancer, varav drygt hälften opereras. En stor andel av operationerna skjuts upp nu under coronapandemin för att frigöra intensivvårdsresurser. De 21 sjukvårdsregionerna ansvarar bara för sina egna invånare;  ingen förplanerad, nationell samordning av cancerkirurgin finns. Det är hög tid att en sådan införs, enligt Birger Pålsson, framför allt för att »reducera dödsfallen hos patienter i väntan på operation«.

DI Debatt oroas författare Åsa Moberg över hur jordbruket ska klara coronakrisen.

»När gränser stängs blir det uppenbart att världens livsmedelsproduktion bygger på migration, mellan närliggande länder som Sverige och Polen, eller USA och Mexiko, eller avlägsna länder som Sverige och Thailand«, skriver hon.