Svepet: Banker släpper på lånebromsen medan Kina blir mindre generös i Afrika
Bild: Frerdrik Sandberg/TT
Lättare för småföretag att låna i bank
Bankerna drog i nödbromsen när coronaviruset slog till i mars, men nu är det lättare för småföretag att få banklån igen. I juni var andelen godkända låneansökningar 74 procent, enligt statistik från låneplattformen Krea, som SvD har tagit del av. I maj beviljades enbart en av tre ansökningar och i början av krisen var avslagen hela 80 procent.
Minskad dödlighet inom intensivvård
Dödligheten för covidpatienter på intensivvårdsavdelningarna (Iva) har minskat kraftigt mellan mars och maj, enligt en genomgång av SVT. Dödligheten inom 30 dagar bland dem som lades in minskade från 34 procent till 4 procent. Som tänkbara förklaringar nämns lärdomar, läkemedel och att viruset har försvagats. Professorn och överläkaren Jan Albert säger att det inte finns några tvärsäkra svar.
Kina ger strama lånevillkor i Afrika
I början av 2000-talet investerade Kina i infrastruktur i Afrika, men de generösa lånens tid är förbi, enligt forskaren Henning Melber i Sveriges Radio. Kina lovar Afrikas länder gratis tillgång till Kinas första vaccin mot coronan, men avskrivningar av stora lån blir det inte. Det framgick av ett tal som Kinas ledare Xi Jinping höll på Kina-Afrika-konferensen den 17 juni. Kina har inte råd att vara lika generöst längre, enligt Melber.
DEBATT
“Irene Svenonius är en snyltare. Skatten i Stockhoms stad är extremt låg.” Aftonbladets Jenny Wennberg ogillar finansregionrådets vädjan om skattelindring för den nettobetalnde regionen i utjämningssystemet.
“Det står klart att den globala textilindustrin i dagsläget skymfar liberala principer om jämlikhet och frihet.” Dagens Nyheter kräver både självsanering och politiska åtgärder mot internationella textilföretag.
“Varje åtgärd som sätts in – eller dras in – i dag avgör utvecklingen under kommande decennier. Hur vill du ha det Stefan Löfven?” Expressen vill se aktiva åtgärder för att bryta gängkriminaliteten.