Svepet: Klartecken för EU:s coronastöd, Jonas Sjöstedt hotar med KU-anmälan
Bild: AP/TT
EU-uppgörelse i hamn i morse efter maratonförhandling
Efter fyra dagar enades EU-ledarna tidigt i morse om en sjuårig långtidsbudget på 1 074 miljarder och ett coronastöd på 750 miljarder, varav 390 miljarder ska utgöras av bidrag. Sverige och de tre andra länderna i den sparsamma klubben accepterade slutligen en bidragsdel i stödet, efter att ha från början krävt att hela stödet skulle vara lån. Sverige fick på plussidan en större rabatt (jämfört med ursprungsförslaget) på EU-avgiften, på närmare 11 miljarder kronor om året. EU-avgiften höjs ändå för Sverige med sex miljarder jämfört med i dag, från 39 till 45 miljarder. Även övriga “sparsamma” länder, nettobetalare till EU, fick en rabatt på avgiften. Uppgörelsen innehåller utfästelser om klimatsatsningar och att värna rättsstatens principer (riktade mot Ungern och Polen).
Vänstetpartiet hotar att KU-anmäla regeringen
Vänsterpartiet överväger att KU-anmäla regeringen. Partiledaren Jonas Sjöstedt anser att uppgörelsen blev för kostsam för Sverige och att viktiga formuleringar om klimatsatsningar och rättsstaten blev för urvattnade. Särskilt allvarligt är, skriver han på Twitter, ”att EU-nämnden inte fick utskickat den nya försvagade texten om respekt för rättsstaten som villkor för stöd, regeringen sa ja till texten trots att den frågan lyfts gång på gång i nämnden.” Det är för att nämnden inte fick ta del av skrivningarna i förväg som Vänsterpartiet nu överväger en anmälan.
Kina får nya mothugg från USA och Storbritannien
USA och Storbritannien skärper på nytt tonen mot Kina, skriver TT och Svenska Dagladet. USA inför nya sanktioner mot kinesiska bolag till följd av Kinas behandling av uigurer och andra muslimska minoriteter i Xinjiangprovinsen Storbritannien river upp sitt utlämningsavtal med Hongkong, bland annat till följd av den nya säkerhetslag som Kina har infört i staden.
DEBATT
“Sverige har inte haft några realistiska utsikter att kunna göra mer än sätta press i förhandlingarna för att minska bidragsdelen. Det är också något man lyckats göra med viss framgång, även om resultatet blir omfattande bidrag.” Jenny Wennberg i Aftonbladet några timmar innan EU-uppgörelsen är på plats.
“Provet är en effektiv och rättvis urvalsmetod till universiteten, inte minst de mest avancerad och åtråvärda utbildningarna, och på många sätt ett motgift till gymnasieskolornas betygsinflation.” Expressen vill att högskoleprovet återupptas.
“Ibland går ett människoliv inte att rädda och då är det rätt att sätta in palliativ vård. Men för att kunna avgöra vad som är bäst måste varje person bedömas för sig.” Dagens Nyheter om svåra avvägningar i livets slutskede.