Svepet: Ljög om körkort och utbildning – blev chef inom Försvarsmakten

Text: Redaktionen

Bild: TT

Regeringen vill stoppa nedläggning av arbetsförmedlingens kontor

Regeringen och samarbetspartierna vill stoppa Arbetsförmedlingens nedläggning av kontor. Partierna förhandlar om att också öppna kontor som redan har stängt.

– Vi vill peka med hela handen för att återupprätta närvaron på landsbygden, säger Martin Ådahl, Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson.

132 av Arbetsförmedlingens kontor ska läggas ner runt om i landet – men det vill regeringen, C och L nu stoppa. Partierna förhandlar också om att öppna kontor som redan har stängt, skriver DN.

Hur många och vilka kontor som kommer beröras av de nya instruktionerna är dock oklart i nuläget.

– Vi kan inte säga någon exakt siffra eller vilka som berörs, men vi hoppas att de mest utsatta orterna nu ska kunna se en vändpunkt,

Lögnare blev chef inom Försvarsmakten

Efter att en högt uppsatt anställd inom Kustbevakningen avslöjades med att ljuga om sin utbildning och sitt körkort tvingades han bort från en säkerhetsklassad tjänst – men fick snart ett nytt jobb som stabschef inom Försvarsmakten. Det avslöjar Dagens Nyheter.

Även i den nya tjänsten hade personen tillgång till hemligt material i det som beskrivs som en känslig del av försvarets verksamhet. Personen, som har fått lämna tjänsten, är fortfarande anställd men fråntagen sina arbetsuppgifter.

UG-avslöjande: SEB:s penningtvätt större än Swedbanks

SEB:s verksamhet i Baltikum misstänks ha tvättat pengar åt sina kunder motsvarande närmare en halv miljard kronor, från grov ekonomisk brottslighet, rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning.

Enligt SVT är det tre gånger så mycket som i fallet med Swedbank.

Inför programmet valde SEB i går att publicera sina transaktionsflöden för Estland under åren 2005–2018. Banken skrev då också att den egna analysen inte visade att SEB systematiskt utnyttjas för penningtvätt.

De affärer som Uppdrag Granskning nu har granskat rör perioden 2005 till 2017.

Trump kände till larm när han betalade Ukraina

Donald Trump kände till visselblåsarlarmet när han valde att inte längre hålla det militära biståndet till Ukraina fryst, uppger två källor med insyn för New York Times.

I början av september valde den amerikanska presidenten att betala ut de 3,8 miljarder kronorna till Ukraina. Frysningen ska ha hävts sedan Vita huset-advokater berättat för Trump att det fanns ett klagomål kring hans hantering av fallet.

Enligt visselblåsarlarmet ville Trump att Ukraina skulle utreda den politiska rivalen Joe Bidens son Hunter i utbyte mot det ekonomiska biståndet.

Experter: Den största brexit-krisen är framför oss

Boris Johnsons svårigheter att få igenom ett brexitavtal är ingenting mot vad som väntar honom när ett nytt handelsavtal ska förhandlas fram med EU. Det säger flera bedömare, enligt Bloomberg.

– Den största brexitkrisen ligger fortfarande framför oss, säger den tidigare EU-diplomaten Ivan Rogers.

Om det brittiska parlamentet till slut godkänner utträdesavtalet har premiärministern bara elva månader på sig att få till stånd ett handelsavtal. Det kan jämföras med att det tog EU fem år att nå ett avtal med Japan och Kanada, och 20 år innan EU och flera sydamerikanska länder kom överens.

– Det är en väldigt krävande deadline, säger Irlands finansminister Paschal Donohoe.

Uppgifter: Linbanan kan vara på väg att stoppas

Allt fler politiker i Göteborg säger nej till den planerade linbanan över Göta älv i centrala Göteborg – och planerna kan rent av vara på väg att skrotas, enligt uppgifter till DN.

Demokraterna och SD är emot projektet – och nu verkar även Socialdemokraterna ha börjat bli skeptiska. Enligt uppgifter till DN ska samtals ha förts med Demokraterna om att gemensamt yrka för att projektet avbryts.

En orsak är att linbanan blivit fyra gånger dyrare. I första studien beräknades den kosta drygt en miljard – i den senaste utredningen landade notan på fyra miljarder.

DEBATT:

Johan Lindholm, ordförande Byggnads, skriver i Aftonbladet att samhället måste, fler äldreboenden, billiga hyresrätter och färre dyra bostadsrätter.

I Svenska Dagbladet skriver De socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Johan Danielsson och Heléne Fritzon att långsiktig reda på den europeiska arbetsmarknaden kräver förbättrade arbets- och levnadsvillkor i hela Europa.

Polisen kan bryta en trenden men inte det sttörre samhällsproblemet, skriver rikspolischeferna Anders Thornberg och Mats Löfving i Dagens Nyheter.