Svepet: Misstänkt fall av coronavirus i Gävle – personen har vistas i Wuhan

Text: Redaktionen

Bild: TT

Misstänkt Corona-fall i Gävle

En person har testats för misstänkt coronavirus i Gävle efter att ha uppvisat lindriga symptom, skriver TT.

– Personen har lindriga symtom men uppfyller kriterierna för att vi ska ta prover, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg till Gefleborgs Tidning.

Hen har varit i kinesiska Wuhan men suttit i frivillig karantän sedan hemkomsten. Provsvar väntas under fredagen.

LÄS OCKSÅ: Experten: Därför sätts evakuerade svenskar i frivillig karantän 

Lavinfara stoppar tågtrafik

Lavinfaran är stor i de svenska fjällen. Under torsdagens stoppades all tågtrafik på en sträcka mellan Kiruna och Riksgränsen. Det påverkar både persontåg och godstrafiken till Norge. Tågtrafiken kommer att stå still tills lavinexperter kan undersöka läget idag, fredag, skriver TT.

Buttigeg vann Iowavalet – ordförande kräver omräkning

Efter tre dygn är resultatet i Demokraternas primärval i Iowa färdigräknat. Den tidigare borgmästaren Pete Buttigeg vann, med minsta möjliga marginal, flest delegatsröster, 26,3 procent. Senatorn Bernie Sanders fick 26,1 procent av delegatrösterna, men är var den som fick flest röster totalt, drygt 2500 fler än Buttigeg, skriver TT. Senator Elizabeth Warren vann 18,0 procent av rösterna och förre vicepresidenten Joe Biden 15,8 procent.

Demokratiska partiets nationelle ordförande, Tom Perez, har enligt SvD begärt en omräkning av rösterna efter debaclet med rösträkningsappen

Corona-visselblåsare bekräftas död

Sjukhuset i Wuhan, där den läkare som först slog larm om coronaviruset vårdades, bekräftar nu att läkaren, 34-årigen Li Wenliang, har avlidit. Han dog under torsdagen, svensk tid, men sjukhuset förnekade först dödsfallet, skriver Dagens Nyheter.

När Li Wenliang, via den kinesiska gruppchatten Wechat, varnade läkarkollegor för viruset i december blev han först uppkallad till polisen för att sprida lögner och ”störa den sociala ordningen”.

DEBATT:

Branschorganisationen Byggföretagen och facket Byggnads går idag ut i en gemensam kampanj mot fusk och kriminalitet i byggbranschen. Enligt debattartikeln på DN Debatt är organiserad brottslighet ett problem för hela branschen, både vad gäller arbetsmiljö och sund konkurrens. Därför lanserar de nu det gemensamma  initiativet Byggmarknadskommissionen, som under två år ska kartlägga situationen på svenska byggen för att föreslå lösningar på lagstiftning och egna åtgärder som ska komma tillrätta med problemet.

Tidiga insatser kan kräva tvång

Socialtjänsten i Stockholm bör få större möjligheter att tvångsomhänderta barn som begår brott, även om inte föräldrarna samtycker. Det skriver Jan Jönsson, socialborgarråd för Liberalerna i Stockholms stad, på Svenska Dagbladets debattsida där han uppmanar regeringen att ”sätta fart på arbetet med att utveckla effektivare lagstiftning även på socialtjänstens område, inte enbart inom straffrätten”.

Social samvaro på recept

Problemet med ofrivillig ensamhet tas upp på Göteborgs-Postens debattsida. Fyra av tio svenskar har upplevt ofrivillig ensamhet, skriver debattörerna Barbro Westerholm, riksdagsledamot och äldrepolitisk talesperson, och Berit Krantz, 1:a vice ordförande i stadsdelsnämnden Askim–Frölunda–Högsbo. De hävdar att isolering är lika farligt som fetma och rökning och föreslår åtgärder som ökad satsning på civilsamhället samt att läkare ska kunna skriva ut sociala aktiviteter på recept.