Svepet: S-förbund vill att mottagandet av kvotflyktingar bör dubblas
Bild: TT
Sexårige Jones försvunnen – stor sökinsats på Öland
Trots omfattande sökinsatser från polis och Missing People under natten, har sexårige Jones inte hittats. Sökarbetet fortsätter på morgonen, nu även med hjälp av försvaret.Den stora sökinsats inleddes efter att en sexårig pojke försvunnit från sitt hem i Färjestaden på Öland under torsdagseftermiddagen. Enligt Barometern http://www.barometern.se/oland/polisen-soker-forsvunnen-pojke-pa-oland/ letar cirka 1 000 personer efter Jones, bland annat Missing People.
Strax innan 05.30 bekräftade vakthavande befäl i region syd, Andreas Hulting, att en förfrågan hade gjorts till försvarsmakten om hjälp. han sa att försvaret är duktiga på eftersök. I övrigt var sökinsatsen fortfarande lika stor även om helikoptern just i nuläget fått gå ner. Men enligt Andreas Hulting kommer den snart vara i luften igen. Jones sågs senast i en grön kamouflagejacka, grå vantar, gummistövlar jeans, svart mössa men texten ”Puma” och gummistövlar, skriver polisen.
Läkare larmar om läkemedelsbrist
Läkemedelsbristen skapar allt större problem inom sjukvården i Sverige, och en av konsekvenserna av bristen är att läkare får mindre tid till att prata med sina patienter, rapporterar Ekot
– Frågan kommer upp i princip hela tiden. Sedan är det olika hur mycket jag behöver lägga för att avhjälpa ett problem, men någonstans finns det i bakhuvudet hela tiden, finns det här tillgängligt? säger Björn Ericsson, som är ordförande Läkemedelskommittén Region Gävleborg och familjeläkare på Sätra Hälsocentral i Gävle.
I en enkät har Ekot bett ansvariga för läkemedelsfrågor i regionerna att svara på frågan hur mycket arbetstid de lägger bara på att hantera frågor kopplat till att läkemedel är slut hos tillverkaren eller leverantören.
– Det skapar frustration och det tar tid och jag tror att patienternas förtroende för sjukvården kan påverkas negativt av det här också, säger Björn Ericsson.
Adam Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate
Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver NBC News
Schiff anser att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.
– Det är betydligt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, efter att torsdagens öppna förhör avslutats i natt svensk tid i Washington. Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.
Att åtala Netanyahu visar på enorm styrka hos riksåklagaren, säger Israelexpert
Att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för korruptionsbrott visar att landets rättssystem fungerar, säger statsvetaren och Mellanösternforskaren Anders Persson till TT.
– Det visar på en enorm kraft och styrka och ett stort mod hos riksåklagaren, säger Persson.
Han säger att det nu kommer att bli svårt för Netanyahu att sitta kvar på sikt. Men han tror att försvarsstrategin kommer att bli att få det att verka som att han är utsatt för en häxjakt.
Men att klamra sig fast vid makten kan slå tillbaka mot Netanyahu själv, säger Daniel Schatz, gästforskare med inriktning på politik i Mellanöstern vid New York University.
– Netanyahus agerande riskerar att följas av väljarkårens och de politiska motståndarnas fördömanden om rättsröta, säger han.
S-förbund: Mottagandet av kvotflyktingar bör dubblas
Det socialdemokratiska-förbundet ”Socialdemokrater för tro och solidaritet” lägger fram 23 förslag för asylpolitiken. Bland annat vill förbundet att permanenta uppehållstillstånd ska återinföras som huvudregel för de som söker asyl i Sverige, skriver förbundsordföranden Ulf Bjereld i ett pressmeddelande.
Andra förslag är att stoppa alla utvisningar till Afghanistan och fördubbla mottagningen av antalet kvotflyktingar.
”Socialdemokrater för tro och solidaritet vill att Sverige ska vara ett internationellt humanitärt föredöme när det gäller asyl- och flyktingpolitiken”, skriver Bjereld.
Ny abortpolitik ska locka fler unga till SD
Sverigedemokraternas åsikter i frågor som abort och samkönade äktenskap som fick unga att rata partiet i det senaste valet. Den slutsatsen drar ungdomsförbundet i ett internt dokument som Ekot har tagit del av.
Ungsvenskarnas eftervalanalys har inte offentliggjorts, men presenterats för partiets högsta ledning. Ekot har tagit del av de slutsatser som rör politiken.
Ungdomsförbundet pekar ut en handfull ståndpunkter som man anser att Sverigedemokraterna bör förtydliga eller slopa, eftersom de i valet blev en belastning i synnerhet gentemot unga väljare.
Det handlar om det omdebatterade kravet att gränsen för fri abort ska sänkas från dagens 18 veckor till 12, motståndet mot att samkönade par får adoptera barn, liksom förslaget att inte tillåta dubbla medborgarskap. Även åsikten om frivillig inkomstdelning mellan makar bedöms ha varit ett problem när det gäller unga röster.
De här frågorna var viktiga för många unga i det senaste valet, och Sverigedemokraternas hållning ”gjorde det omöjligt för dem att rösta på oss”, konstaterar Ungsvenskarna rapporterar Ekot.
Det är inte bara Ungsvenskarna som har lyft de här frågorna internt, utan det finns en bred samsyn om att det är rätt att göra positionsförändringar, säger den avgående gruppledaren Mattias Karlsson.
Debatter
”Sveriges digitala suveränitet hotas av it-tjänster i molnet”skriver Nils Öberg i Dagens Nyheter.
Olyckorna och problemen med elsparkcyklar ökar, Regering och myndigheter bör inte vänta längre med sina insatser, skriver Lars Olov Sjöström och Bengt Swahn, MHF i Svenska Dagbladet.
Tre företrädare för liberala ungdomsförbundet kräver i Aftonbladet i att Nyamko Sabuni och Liberalerna inte ska strama åt invandringspolitiken.