Trendbrott i migrationen

Antalet asylsökande till Italien rasade över 60 procent i år.

Text:

Bild: AP

Ett trendbrott har skett för migrationen till Italien. Efter att ha ökat kraftigt flera år i rad rapporteras nu i stället att invandringen har minskat med drygt 62 procent hittills i år. Under årets första sju månader har 33 480 migranter anlänt jämfört med nästan 89 000 under samma period i fjol, enligt landets inrikesdepartement. Det är en stor nyhet, även internationellt. För regeringen Meloni är det också en stor triumf. 

”Våra kritiker har sagt att det inte går att påverka migrantflödena, att människor kommer att komma, oavsett vad man gör. Vi har nu visat att det inte stämmer”, sa Giorgia Meloni när hon i italienska medier kommenterade de färska sifforna över antalet migranter. I fjol var det ett rekordår med över 155 000 anländande migranter där  i stort sett alla saknade asylskäl, enligt regeringen. Men i år minskar alltså siffrorna för första gången på länge. 

”Vi ser att de åtgärder vi infört ger resultat. Vi har lovat väljarna att minska antalet illegala migranter, Italien och Europa bör hjälpa riktiga flyktingar och framför allt kvinnor och barn, inte ensamkommande män som är ekonomiska migranter”, sade inrikesminister Matteo Piantedosi i ett uttalande. 

Den italienska högernationalistiska regeringen vet att den har ett stort folkligt stöd, efter det lyckade EU-valet och med tanke på att så många av väljarna vill se hårdare tag mot den illegala migrationen. I Ipsos senaste opinionsundersökning var invandringen den tredje viktigaste frågan för italienarna, efter ekonomin och sjukvården. Två av tre personer tillfrågade uttryckte i december 2023 tvivel på att regeringen eller EU skulle kunna få ordning på migrationsfrågan. I augusti i fjol rådde kaos på den lilla ön Lampedusa utanför Sicilien när många tusen migranter anlände från Tunisien på bara några dygn. Upplopp bröt ut och Italiens regering tvingades sätta in militärbåtar och flyg för att transportera folk till fastlandet dygnet runt. Bara under augusti månad anlände knappt 20 000 flyktingar till Lampedusa. Nu är läget ett helt annat. I augusti i år kom bara 5504 personer. Intensiva påtryckningar på Tunisien och Libyen och andra afrikanska länder, i kombination med ekonomiskt stöd framhålls som en orsak till de minskade siffrorna.  

Till och med juli hade Libyen blockerat över 12 000 personer från att resa mot Italien och Tunisien uppger att man hindrat hela 46 000 migranter från att korsa havet. De nyinrättade migrantlägren i Albanien, dit folk som räddas av italiensk kustbevakning till havs ska föras, framhålls som en annan orsak till att antalet ankommande dalar. Det senaste halvåret har också drygt 3 000 personer skickats tillbaka till sina hemländer. Italien bevakar även gränsen mot Slovenien hårdare och stoppar där fler migranter som kommit via den så kallade Balkanrutten. 

”Det går att påverka migrantflödena och motarbeta människosmugglarnas cyniska miljardbusiness och vi vet att andra EU-länder ser på vårt exempel och kommer att följa oss”, säger Giorgia Meloni. 

Samtidigt visar nya siffror att migrantströmmarna mot Kanarieöarna och Spanien från Afrika ökar kraftigt. UNHCR och en rad människorättsorganisationer, liksom den italienska vänstern, anklagar Italien för att tvinga desperata människor att väja farligare vägar till Europa. 

”Vart migranterna har tagit vägen? De har dött i öknen och drunknat i havet, nu när vi stoppar deras flyktvägar”, säger Elly Schlein, ledare Italiens socialdemokrater, PD. 

***