Våldsam valupptakt i Pakistan
Bild: Scanpix
Dödshot är vardag för Nilofar Bakhtiar. För snart ett år sedan tvingades hon avgå som landets turistminister efter en våg av fundamentalistiska protester. Det hela började med en god gärning. Nilofar Bakhtiar befann sig i Europa i mars förra året, bland annat för att genomföra ett fallskärmshopp som skulle samla in pengar till offren för jordbävningen i Kashmir i oktober 2005, som skördade omkring 100 000 människors liv.
Det ödesdigra fallskärmshoppet skedde från 3 600 meters höjd, utanför franska Le Havre. Efter att ha landat tryggt på marken fångades ministern på bild då hon kramade om den manlige instruktören. Det dröjde ungefär en månad innan bilderna publicerades i Pakistan. Under en dryg timme faxades de ut till redaktioner över hela landet.
– Det var en väldigt välorganiserad attack, kommenterar Nilofar Bakhtiar när hon tar emot i sitt jättelika hus i Islamabad. Hon är i 40-årsåldern och utstrålar kraft och övertygelse.
Reaktionen lät inte vänta på sig: religiösa fundamentalister utdelade en fatwa, en dödsdom, över den kvinnliga ministern för att hon »betett sig omoraliskt«. De krävde hennes avgång, hon vägrade. Till slut fick hon ändå erkänna sig besegrad av Pakistans mäktiga islamistiska element och avgick som minister i maj i fjol. Hon har däremot behållit sin plats i senaten och tillbringar i dag mycket tid med att besöka Europa, tala om kvinnors rättigheter och delta i manifestationer.
Vid alla Europabesök omges hon av minst fyra livvakter. Hemma i Islamabad däremot, har president Pervez Musharraf vägrat henne all form av livvaktsskydd, trots de många dödshoten mot hans före detta protegé. Mullorna har till och med uppmanat henne att göra avbön i en moské och hotat med piskstraff inför publik om hon skulle vägra.
Men Nilofar Bakhtiar har inte gett efter för hoten och avvisat flera europeiska länders erbjudanden om politisk asyl.
– Musharraf har trots allt gjort mycket för Pakistans kvinnor under sin första tid vid makten. Det var han som såg till att vi garanterades 17 procent av platserna i parlamentet och det var han som hjälpte mig att nå den politiska toppen, säger Nilofar Bakhtiar.
Som nyutnämnd minister för kvinnors rättigheter och utveckling slogs hon under ett och ett halvt års tid för att kriminalisera så kallade hedersbrott riktade mot hustrur, döttrar och systrar som ansågs ha agerat »olämpligt«. När hon presenterade sitt lagförslag i parlamentet blev reaktionen kraftig: så gott som alla ledamöter lämnade salen i protest. Då rusade Nilofar Bakhtiar upp till president Musharrafs kontor och förmådde honom att tvinga tillbaka de folkvalda till sina platser. Lagen, som gick ut på att hedersmord skulle ha samma straffskala som andra mord och därmed ge minst tio års fängelse, röstades igenom. Inte heller på denna punkt kan de militanta islamisterna förlåta exministerns agerande. I dag jobbar hon utanför partipolitiken mot de religiösa mörkermännen. Och Nilofar Bakhtiar är djupt oroad över Pakistans framtid.
– Hela landet genomgår just nu en skrämmande snabb islamiseringsprocess.
Svagt stöd för Musharraf
Under andra halvan av 2007 trappades våldet upp och kulminerade i mordet på oppositionsledaren Benazir Bhutto den 27 december. I det efterföljande kaoset flyttade president Pervez Musharraf fram det planerade parlamentsvalet från den 8 januari till den 18 februari.
Valupptakten har kantats av våld. I måndags dog en kandidat som var ute och kampanjade i ett självmordsattentat.
De 80 miljoner registrerade väljarna ska på måndag välja representanter till 272 av nationalförsamlingens 342 platser. Det finns tre huvudkonkurrenter: Pakistan Muslim League, som stöder president Musharraf; den mördade Benazir Bhuttos PPP-parti under ledning av hennes man Asif Ali Zardari och sonen Bilawal; och den före detta premiärministern Nawaz Sharifs parti.
Trots att det inte är ett presidentval så kan Pervez Musharraf tvingas avgå om oppositionen vinner en stor majoritet i parlamentet. Opinionsmätningar har visat att omkring 75 procent av väljarna vill ha bort honom från makten.