Varken bus eller godis
Bild: Khalil Mazraawi/TT, Colourbox
Den sista oktoberveckan 2014 hade nattklubben Canvas i centrala Amman laddat öltunnorna för halloweenfest. Eventet var marknadsfört sedan länge och arrangörerna blev därför mäkta förvånade när meddelandet från inrikesministeriet spreds: Halloween förbjuds och kalaset ställs in.
En talesperson från departementet motiverade det hastigt påkomna förbudet med att festligheterna utgör ett hot mot Jordaniens säkerhet. För övrigt, tillades det, är halloween inte »förenligt med jordanska traditioner och värderingar«.
Den hashemitiska jordanska monarkin har ett nära samarbete med USA, ett fredsavtal med Israel och ingår i den USA-ledda koalitionen mot IS. Drottning Rania har hälsat på Oprah Winfrey och är beundrad världen över för sin sympatiska framtoning och fashionabla garderob. Men på senare tid har kung Abdullah II tvingats inleda ett omfattande makeover-arbete – inte så mycket av landets politik, som av sin egen image.
Ett tecken på detta förändringsarbete var den överraskning kungen bjöd på den 9 juni i år. Det var dagen före Army Day och soldater stod uppradade för en ceremoni vid Al-Husayniyya-palatset i Amman. Arrangemanget fortgick traditionsenligt, tills det var dags för flagghissning. Förvåningen bland soldaterna var påtaglig när den jordanska flaggan – starkt kopplad till panarabism och arabisk självständighet – uteblev. Tygstycket som sköt i luften var i stället en karmosinröd sak prydd med en sjukantad islamisk stjärna och första versen i Koranen. Flaggan var helt ny för många jordanier, men beskrevs av hovet som en 500 år gammal symbol för den hashemitiska familjen.
Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, menar att kung Abdullah II har gett sig in i tävlingen om att visa sig mest renlärig.
– Flaggutspelet och uttalandena om västerländska jippon tolkar jag som ett sätt att inte låta propagandamarknaden vara i händerna på Islamiska staten.
För att inte förlora i legitimitet hos den till stora delar konservativa jordanska befolkningen, har det alltså blivit allt viktigare för kungafamiljen att visa att de värnar om muslimska och islamiska ideal. Den karmosinröda flaggan ska fungera som en påminnelse om kungafamiljens hävdade släktskap med profeten Mohammed.
Aversionen mot IS har tilltagit i landet sedan videon som visar hur den jordanske piloten Muath al-Kaseasbeh brändes levande publicerades i februari i år. Men rädslan för IS rekrytering av unga män är stark. Det är därför troligt att vi får se mer av den här sortens populistiska utspel från kung Abdullah i fortsättningen, spår Mohammad Fazlhashemi.
Och några offentliga halloweenfester i helgen blir det inte.
Fakta | Kungen bestämmer
Jordanien är en monarki där kungen har stor makt. Han är överbefälhavare, utnämner premiärministern och medlemmarna i senaten.
Kung Abdullah II efterträdde sin far på tronen i februari 1999. Han och drottning Rania har fyra barn. Äldste sonen, Hussein II, är tronarvinge.
Partipolitiken är svag och kungens och regeringens maktbas utgörs främst av landets beduinstammar och armén. Senaste parlamentsvalet ägde rum i januari 2013.