Böter för vaccinvägran: ”Vill inte gå från lockdown till lockdown”

Inom kort kan Österrike bli första land i EU att införa vaccinplikt mot coronaviruset. Enligt landets författningsminister finns ingen tid att förlora.

Text:

Bild: Vadim Ghirda/AP

Att Österrikes regering vill införa krav på att landets medborgare ska vaccinera sig mot coronaviruset har varit känt sedan i höstas. På torsdag kan kravet bli verklighet. Då ska Österrikes parlament rösta om det lagförslag regeringen lade fram i helgen. Enligt förslaget ska alla över 18 år vaccinera sig mot covid-19, och den som vägrar riskerar böter på upp till 6 000 kronor i kvartalet.

Vaccinkravet har varit hett omdebatterat, motståndare mot förslaget har demonstrerat i huvudstaden Wien, och delstatspolitiker har krävt att vaccinplikten skjuts på framtiden. Tanken är att lagen ska börja gälla från början av februari, något kritikerna menar är för tidigt innan alla etiska frågetecken har rätats ut. Men enligt Österrikes EU- och författningsminister Karoline Edtstadler finns ingen tid att förlora.

– Immuniseringen av alla ovaccinerade tar minst fyra månader, säger hon i en intervju med tyska tidningen Welt.

Österrikes EU- och författningsminister Karoline Edtstadler. Foto: Michael Gruber/AP.

Kritikerna kan inte vänta sig att lagförslaget dras tillbaka innan torsdag. Enligt Karoline Edtstadler har alla argument redan hörts, bland annat genom de över hundratusen svar man fick när lagförslaget gick på remiss. Nu är fokus att nå konsensus i parlamentet. Och enligt författningsministern har Österrike EU-rätten på sin sida för att kunna driva igenom vaccinplikten. Målet är att skydda liv och hälsa, och åtgärden, säger hon, är proportionerlig.

– Vår tanke var: Vi vill inte längre gå från lockdown till lockdown – som också är en massiv inskränkning av rättigheterna – utan satsar istället på en hög vaccineringsgrad, säger Karoline Edtstadler till Welt.

Omikronvarianten av coronaviruset är den variant som i nuläget har fått störst fäste i Europa. Enligt en brittisk studie ger två doser av Pfizers och Modernas vaccin endast ett 10-procentigt skydd mot att smittas av omikron, medan den tredje ökar skyddet till 75 procent. Pfizers vd Albert Bourla har lovat att ett uppdaterat omikronvaccin ska finnas på plats i mars. Österrikes författningsminister säger att man inte ska se på ett vaccinkrav innan dess som en kortsiktig åtgärd, utan att landet rustar för eventuella kommande coronavågor och mutationer.

– Vi vet från experterna att dagens vaccin skyddar mot ett svårt sjukdomsförlopp i 90 procent av fallen, och även i 90 procent av fallen förhindrar att man måste få intensivvård. Det är väldigt starka argument. Man ska inte bara se på vaccinplikten kortsiktigt, den är inriktad mot framtiden. Vi vill vara redo för kommande höst och vinter, säger Karoline Edtstadler.

När Österrikes kansler Karl Nehammer presenterade lagförslaget försäkrade han att det inte rör sig om någon form av diskriminering av ovaccinerade. Det handlar inte om ”en kamp mellan vaccinerade och ovaccinerade”, sade han, utan om att vaccin erbjuder det bästa skyddet. Men den som inte vaccinerar sig riskerar alltså böter. Straffet är tyvärr nödvändigt, säger författningsministern, och summan är väl avvägd. 

– Straffet får inte vara för lågt, så att det tas på allvar. Men det får inte heller vara för högt, så att det skapar mer motstånd hos de berörda. Målet är att övertyga människor, inte primärt att straffa dem.

* * *

Vill du ha Sveriges bästa nyhetsmagasin i brevlådan eller enbart digitalt? Här tecknar du din prenumeration.