Bodströmprotesterna
»För mig är detta en fantastisk möjlighet«, sade förre justitieministern Thomas Bodström när han i slutet av augusti utnämndes till näste landshövding för Stockholms län. »Att inviga saker är jätteroligt. Det andas optimism och framtidstro«.
Strax därefter inkom ett brev till finansdepartementet, undertecknat av 54 anställda på Pensionsmyndigheten:
»Regeringen har således till landshövding utnämnt en person som tills nyligen var styrelseledamot i ett bolag som är föremål för en utredning om brott mot det allmänna pensionssystemet«, menade brevskrivarna, med hänvisning till Allraskandalen. De ville att utnämningen drogs tillbaka.
»Jag har inga synpunkter på att andra personer har åsikter om mitt nya uppdrag«, svarade Bodström i en skriftlig kommentar. Civilminister Ardalan Shekarabi lovade att svara på brevet. »Den här utnämningen är olämplig just nu«, förklarade Berit Persdotter, fondinformatör vid Pensionsmyndigheten. »Helt omdömeslöst« fyllde Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta i. Meg Tivéus, som också suttit i Allras styrelse, menade däremot att Bodström inte gjort något inkorrekt.
Det räcker inte med att avgå ur en styrelse för att vara fri från ansvar, skrev Tobias Wikström, Dagens Industri. »Valet av Bodström visar på bristande respekt«, skrev Patricia Hedelius, Svenska Dagbladet.
Samtidigt meddelades att Pensionsmyndigheten planerar att kräva Allra på en kvarts miljard och att åklagaren tagit 140 miljoner av bolagets tillgångar i beslag.
Läs mer
Jon Åsberg: Måste man göra bort sig för att bli landshövding? (1 september 2017)