Handelskriget

Text: Fokus redaktion

USA:s president Donald Trump vill införa höga importtullar för stål och aluminium. Oron över vad det kan tänkas innebära för den globala handeln spreds omedelbart, samtidigt som amerikanska stålbolag tog ett glädjeskutt på börsen.

Den kanadensiske handelsministern François-Philippe Champagne kallade importtullarna för »oacceptabla« och mexikanske ekonomiministern Ildefonso Guajardo efterfrågade undantag.

Trump svarade med att upprepa budskapet om importtullar. Även Sverige drabbas.

»Det är inte bra. Speciellt inte för ett land som Sverige som är helt beroende av exporten«, konstaterade handelsminister Ann Linde (S).

Om exportvolymerna till USA minskar lär en stor del av främst kinesisk stålproduktion hamna i Europa. Det lär leda till prispress, särskilt som det billigare stålet produceras i Kina med statligt understöd.

Risken är därför överhängande att vi står inför ett globalt handelskrig mellan främst USA och Kina. Däremellan står EU.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker beklagade Trumps hot och lovade motåtgärder från EU. »We can also do stupid«, sa Juncker.

EU överväger strafftullar på amerikanska varor. Men helst vill Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär, inte straffa importen av amerikanskt jordnötssmör, apelsinjuice och bourbonwhiskey.

»Ett handelskrig har inga vinnare. Vi vill inte eskalera läget, men vi kan inte heller avstå från att reagera«, sa hon.

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde uttryckte samma hållning, och slog fast att de som kommer att drabbas hårdast är Kanada, Europa och i synnerhet Tyskland.

»Man hittar normalt bara förlorare på båda sidor«, sa hon.

Trump tog ut segern i förskott och sade att handelskrig är »bra och lätta att vinna«.