Skampålen

Text: Redaktionen

Kontot, som anonymt frågar om personen som lagt ut semesterbilden har tänkt på utsläppen, bedriver ett slags »häxjakt«, enligt bland andra influencern Alexandra »Kissie« Nilsson.

»Tycker det är osmakligt och barnsligt. Tror det faktiskt kan ge motsatt effekt. Det finns bättre sätt att kritisera flygning och konsekvenserna av det. Det bör dock ligga hos politiker först och främst, de kan göra skillnad«, skrev hon i ett mejl till Expressen. 

Nina Wormbs, docent i teknikhistoria, ser det inte heller som särskilt effektivt att hänga ut och skambelägga folk.

»Ibland är skam någonting som kan få folk att stänga inne och inte vilja öppna sig för alternativa sätt att vara och resa«, sa hon i SVT:s Morgonstudion.

Men kontot har också fått en del inflytelserika globetrotters att tänka till.

»Jag kan inte sluta resa men jag kan anställa en person som jobbar vid min sida för att se till att allt klimatkompenseras«, skrev bloggaren och entreprenören Isabella Löwengrip – som i fjol flög till ett tjugotal olika destinationer – på sin blogg. Efter klimat­kritiken har Löwengrip också vädjat till miljöaktivisten Greta Thunberg om hjälp att bli mer klimatmedveten och öppnar för att anställa en hållbarhetschef, en CSR- manager på ledningsnivå i sin bolagsgrupp.

Även journalisten Emanuel Karlsten sa till SVT att han skäms över att flyga och numera »smygflyger«, ett begrepp myntat av @aningslösainfluencers.

De två anonyma personer som ligger bakom Instagramkontot säger sig vara medvetna om att alla inte gillar deras opinionsbildning. Men deras mål är »att få influencers att reflektera över hur deras flygresor påverkar klimatet samt hur de påverkar fler att flyga när de postar inlägg«, har de skrivit till SVT Nyheter.