Tisteln som inte stack 

Mobbning av meningsmotståndare?

Text:

Bild: TT

Att vinna pris brukar vara fint, men utmärkelsen Rosa Tisteln är det meningen att man ska skämmas över. Det delas ut av RFSL Stockholm, och går till någon som anses ha skadat så kallade HBTQI-personers rättigheter. 

Under Stockholm Pride-veckan tillkännagavs att Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, får årets rosa tistel. Dels för att hon argumenterat emot den nya könstillhörighetslagen, dels för att hon anses sprida “skadliga myter” om transpersoner. 

Det här är mobbning av meningsmotståndare, menar Wold, som olikt RFSL alltså anser att man inte ska få bestämma sitt kön själv, plus att hon fastslagit att det bara finns två biologiska kön. “De vill tysta mig”, sade hon till TV4 och menar att RFSL vill signalera att ”den här människan är bannlyst och ska hålla käften”. 

Svenska Dagbladets Tove Lifvendahl tycker det är “pikant” att RFSL, som påstår sig stå för mångfald, skambelägger människor som tycker olika. Och Göteborgs-Postens Håkan Boström påtalar det paradoxala i att en organisation som “bildats för att motverka just skam delar ut ett skampris till meningsmotståndare”. RFSL borde därför ge Rosa Tisteln till sig själv, menar Boström. 

Cleo Grundberg, hbtq-debattör, skriver i Tidningen Syre under rubriken “Olika åsikter ryms i samma Prideparad” att priset riskerar att ge “gratis uppmärksamhet till de aktörer som skadat oss mest”, och syftar på bland andra Jimmie Åkesson. Grundberg konkluderar att “öppen debatt och mångfald behöver inte åsidosättas för att uppnå en enad front”. 

Lotta Ilona Häyrynen på Dagens ETC tycker däremot att Agnes Wold bidrar till “transpanik” och att hon förtjänar priset. 

På  TV4:s fråga om hon avsåg ta emot priset på plats, svarade Wold “nej”. Hon tänkte vara på landet i stället. 

***