Veckans bråk: Andligt hållbar gruvbrytning?
Är det andligt hållbart att öppna en gruva i Kallak? Nej, anser Svenska kyrkan.
Bild: Pontus Lundahl/TT Arkiv/TT
Den evighetslånga striden gällande gruvan i Kallak fortsätter. Tidigare är det samebyarna som med understöd av bland annat Länsstyrelsen, Unesco och flera människorättsorganisationer som varit emot gruvan. På andra sidan står företaget Beowulf Mining som bland annat lovat minst 250 jobb om gruvan tillåts.
Nu har motståndarna till gruvan fått eldunderstöd av Svenska kyrkan via ärkebisopen Antje Jackelén och Luleås biskop Åsa Nyström. I ett öppet brev som svenska kyrkan publicerade via TT står det bland annat att:
”På teologisk grund arbetar vi med ett fyrfaldigt hållbarhetsbegrepp: ekologiskt, ekonomiskt, socialt och andligt-existentiellt. Gruvetableringen i Gállok är i konflikt med hållbarhetens alla fyra dimensioner”
GRUVAN ÄR INTE ANDLIGT hållbar, bland annat eftersom Jokkmokk är en del av det samiska kärnområdet och riskerar rennäringen.
”Vart ska samerna ta vägen om traditionellt samiskt liv inte är möjligt ens i Jokkmokk? Vad gör det med livskvaliteten och med människors upplevelse av livsmening?”, skriver Antje Jackelén och Åsa Nyström.
På Twitter reagerade folk genast på texten, delvis eftersom många starka röster på plattformen verkar tillbringa all sin vakna tid där.
”Oj, svenska kyrkan tar ställning emot gruva i Gállok”, skriver Miljöpartiets riksdagsslugger Lorentz Tovatt lite förvånat på Twitter. Gállok betyder Kallak på samiska.
”Ursäkta..? Är det verkligen en kyrkofråga?” undrar den gamla eurovisionsschlagerfestivalvinnaren och på senare år moderata politikern Richard Herrey. Företagarnas vd Günter Mårder efterlyser förslag på andligt hållbara investeringar.
Den juridiska twisten om gruvan i Kallk kommer att avgöras senare i år. Veckans bråk-redaktionen lovar att följa frågan vidare.
***
Läs även: Veckans bråk: En halkmatta till Guillou
Prenumerera på Fokus här.