Veckans bråk: Betyg på böcker, vafalls?!

Text:

Bild: Unsplash / Montage

Eirik Vassenden, litteraturprofessor vid Bergens universitetet, är upprörd över att Aftonbladets kulturredaktion börjar betygsätta ny böcker som recenseras med upp till 5 plus. Risken, menar han i Expressen, är att “det offentliga samtalet om konst och litteratur blir mer polariserat, mer extremt”. Han refererar att norsk public service-TV, NRK, har infört sifferbetyg vilket tidningen Klassekampen tyckte var ”korkat och opportunistiskt”. Och till intern NRK-kritik: “En jävligt dålig idé”, lät det från en veteran i tv-huset i Oslo. 

Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson bedömer i stället de norska erfarenheterna positivt: “När NRK införde sina sifferbetyg ledde det till att antalet läsare under 30 år ökade. Hon hoppas på "mer synlighet i det digitala bruset”. 

Eirik Vassenden har dock majoriteten av kultur- och opinionssidorna med sig: ”Devalvering av kritiken som konstform”, heter det i GP. Jenny Högström skriver där att initiativet är “reducerande och populistiskt”. Josefin de Gregorio tycker i SvD att systertidningen Aftonbladet ”har gett efter för dumheten” och ger tilltaget en etta i betyg. Och i DN får vi veta att författaren Nina Björk blir “nedslagen” av denna, som hon ser det, förstärkning av ett sifferstyrt marknadssamhälle. 

I podden Alex och Sigge spekulerar upphovsmännen i hur betygsättningen kommer att påverka debutanter. Antingen får de ettor och tvåor – en förstlingsförfattare håller ju sällan en bra och etablerad författares nivå – eller så hamnar de högre, av välvillig uppmuntran, men det korrumperar ju betygsskalan. Dagens ETC:s Martin Aagård formulerar en angränsande tanke: “Om en debutroman får två plus är den troligen stendöd”.