Veckans bråk: För fet för en ritt?

Viktgräns på ridskolor väcker starka känslor.

Text:

Bild: TT

Viktgräns på ridskolor? Frågan väcker heta känslor.  

“Vi hade ett par elever som tyvärr fick sluta när vi införde viktgräns. Det är så klart jättetråkigt”, säger Magdalena Rubensson Zäll, ridskolechef på Tibro Ryttarförening till SvT Nyheter. “Men hästarna kommer i första hand.” 

Hon får medhåll av Stellan Klingberg, ridinstruktör på Trollhättans Fältrittklubb: 

“Det är mycket svårt att få tag på större hästar. De flesta hästar som avlas fram numera är sporthästar som har längre ben och tunnare kroppar.” 

I rapporteringen framkommer att parallellt med tunnare hästkroppar, blir barnkropparna bredare, vilket aktualiserat frågan för en rad ridskolor. Men viktgräns strider mot Riksidrottsförbundets icke-exkluderande riktlinjer. 

“Många är barn och unga, inte minst tjejer, och vi ser en kroppsfixering som inte är sund”, säger Johan Fyrberg, generalsekreterare i Svenska Ridsportförbundet till Expressen, och tillägger att viktgränser är kontraproduktiva “för det kan leda till att man inte tar de svåra samtalen”. 

Även ridskolerådgivare Anna Reilly är mot viktgräns: ”Jag brukar säga att det aldrig är ryttaren som är för stor utan hästen som är för liten”, säger hon till P4 Göteborg. 

Ryttaren Felicia Nordqvist – 1.84 lång och med egna ord “tungviktare” – håller i viss mån med om just det. “En ryttare som är balanserad och har en bra sits är inte lika tung som en ryttare som sitter och skumpar runt”, säger hon till Expressen. Men samtidigt hade hon inget problem med viktgränser som barn: 

“Jag minns att jag tänkte att den här ponnyn kan jag inte rida. För jag har alltid varit lång och lite tyngre. Men jag har inte upplevt att det var vikthets. Det var bara som det var.” 

***