Veckans bråk: När kriget kom till Sverige

Efter Folk och försvars rikskonferens utbröt ett riktigt skyttegravskrig om försvaret.

Text:

Bild: TT

På Folk och försvars rikskonferens sa ÖB Micael Bydén: "Det svenska folket måste mentalt förbereda sig för krig". Civilminister Carl-Oskar Bohlin ville inte vara sämre och fyllde i: "Det kan bli krig i Sverige".

Därmed var cirkusen i gång. "Ärligt talat har jag ju alltid misstänkt att många utbildade militärer faktiskt hyser en hemlig längtan efter krig", skrev vänsterdebattören Göran Greider i DN. Vilket fick komikern och reservofficeren Mikael Tornving att svara: "Vi militärer är ingen egen ras." Han avslöjade också att han "inte längtar efter att få bajsa i en påse i snön."

Dagens Nyheters Susanne Nyström skrev: "I Greiders värld lever alltså de ukrainska officerarna sitt drömliv" och socialdemokraten Morgan Johansson sa i SVT:s Aktuellt att "Många blir rädda när tonläget skruvas upp så här". 

"Innebörden av ÖB:s ord är att demokratin inte kommer gratis", skrev Peter Kadhammar i Aftonbladet. 

"De svenska reaktionerna på uttalandena i Sälen visar tydligt att Sverige lever i förnekelse", skrev Expressens ledare. Även statsministern tog tillfället i akt att skapa splittring. "Man knyter lojalitetsband med ett land som ytterst betyder att du också ska kunna göra värnplikt och försvara det här landet. Vill man inte det ska man inte vara svensk medborgare", sa statsminister Ulf Kristersson och riktade blicken mot invandringen. 

"En tydlig signal om att Kristersson skiljer på folk och folk, och vill att vi ska veta det, och kanske i bästa fall rösta på honom för det", skrev David Lagercrantz i Expressen. "I en demokrati är givetvis inte medborgarskapet knutet till beredskapen att dö för sitt land. En demokrati är beredd att försvara alla sina medborgares åsikter, inklusive åsikten att det är fel att gripa till våld", skrev Kristoffer Leandoer i SvD. 

Och enligt Kreml var Sverige redan med i kriget, på västsidan. 

Kanske läge att gräva ner oss själva i riktiga skyttegravar i stället.

***