Veckans bråk: Slagsmål på skolgården
Skoltwitter är en av de stökigaste platserna på sociala medier. Nu har det blossat upp en strid mellan Fredrik Malm (L) och David Ling (MP) om vinster i skolan.
Bild: Henrik Montgomery/TT / Stina Stjernkvist/TT
När SVT:s Agenda anordnade en maratonutfrågning om skolfrågan fanns alla partiers skolpolitiska talespersoner på plats. Och de lyckades göra frågan ännu mer förvirrande för alla dem som inte tillbringat all vaken tid det senaste året på Skoltwitter, en av de mest stökiga platserna på sociala medier.
Där samlas debattörer från både vänster- och högersidan som svarar på precis allt som motståndarna skriver. Förenklat kan sägas att vänstern är emot det man kallar för »marknadsskolan« medan det andra gänget är emot förändringar av friskolsystemet. Tonläget är högt och hätskt och debatten har gått så långt att det redan för 15 månader sedan skrevs ett långt »J’accuse« på Expressens kultursida. Och efter DN:s porträtt av friskoleägarna Bergström härförleden spårade debatten ur fullständigt.
Denna gång var det Fredrik Malm från Liberalerna som väckte känslorna genom att säga att betyg från tidig ålder är bra, med hänvisning till att det funkat fint för ett av hans barn. En forskare i studion invände att betyg inte har någon större effekt för varken låg- eller högpresterande barn. Sedan dess har Fredrik Malm trendat på Twitter. Delvis för att det kanske inte var helt genomtänkt, men också för att Skoltwitter helt enkelt inte kan låta bli.
»Fredrik Malm hänvisar till sina barn i stället för att lyssna på forskare. Blir det kvällens absoluta lågmärke?« frågade sig till exempel Grön Ungdoms före detta språkrör David Ling, som senare återkom med omdömet »Det blev det!«.
Veckans bråk-redaktionen spår att valrörelsen kommer se ut exakt så här. Engagerade medborgare på ena sidan skriker rakt ut medan lika engagerade medborgare med motsatt ståndpunkt ylar lika högt. I mitten sitter vi stackars krakar som har som jobb att följa debatten och sedan referera om den vidare till er, kära läsare.
***
Läs även: Veckans bråk: En halkmatta till Guillou
Läs även: Veckans bråk: Moralism eller haveri?
Prenumerera på Fokus här.