Veckans bråk: Svälter Sveriges skolelever?

Efter Lena Anderssons krönika med rubriken: "Hungrar barnen är det föräldrarnas fel" tog debatten ordentlig fart.

Text:

Bild: Skärmdump från Aktuellt / Canva (montage)

Landets tyckarelit tvingades rycka ut och ställa upp i täta led med skarpslipade pennor, mitt i den gångna långhelgen. Skälet var en krönika i Svenska Dagbladet av författaren Lena Andersson som tog upp den senaste tidens medierapporter om att barn kommer uthungrade till skolan. Liksom S krav på kommunal sommarlovslunch till alla skolbarn, ett ämne som också togs upp i SVT:s partiledardebatt nyligen. Andersson ifrågasatte huruvida denna moderna hungersnöd verkligen existerar och – om den gör det – ifall det då är regeringens fel. 

”Det finns inte en vuxen i Sverige som inte har råd med ris, mjöl, jäst, potatis, lök, havre”, påpekade hon och upplyste om att en portion mättande gröt med socker kostar 90 öre. Liksom att barnfetma torde vara ett större problem än hunger ”i de inkomstgrupper som nu påstås inte ha råd att sätta mat på bordet”. 

”Att beskriva fattiga människor som människor med bristande förnuft är farligt nära avhumanisering”, svarade Ann Heberlein omedelbart i samma tidnings kulturdel

”Andersson får alla frihetliga att jubla över sin kompromisslösa, empatilösa liberalism”, menade Expressens Anna Gullberg som ansåg att debatten borde hamna om fattigdom i stället för hunger.  

Aftonbladets Eric Rosén fortsatte spärrelden: ”Det gynnar alla, inte bara de fattiga, om vi har en större plan för samhället än att pissa på dem som vi tycker borde gjort bättre val och ätit mindre paprika.” 

Nu var debatten så het att Andersson kallades till husförhör i både P1 och Aktuellt. Där visade hon dock varken bot eller bättring: 

”Om barnen kommer hungriga till skolan på måndagen för att de inte ätit på hela helgen så kan det inte vara annat än vanvård”, sade hon. 

* * *