Veckans bråk: Trans kontra fritt ord

Text:

Bild: TT

Tidigare i år köpte streamingplattformen Joe Rogans podcast för närmare en miljard kronor. Podden är en av världens största och har enligt Rogan 190 miljoner lyssningar per månad. Bland tidigare gäster finns bland annat Bernie Sanders, Edward Snowden och konspirationsteoretikern Alex Jones.

I juli gästade författaren Abigail Shrier Joe Rogan. Hon har bland annat skrivit en bok där hon menar att könsbyten bland unga kan jämföras med ett självskadebeteende eller en ätstörning. Detta fick en grupp anställda på Spotify att kritisera företaget för att ha köpt licensrättigheterna till podcasten. Vissa vill att Joe Rogans innehåll ska tas bort, enligt tidningen Vice.

Alltihop snappades givetvis upp av den mycket pigge trendspanaren Adam Cwejman på GP:s ledarredaktion. »Politisk korrekthet skapar lidande«, skrev han och varnade för att alla kallas transfober så fort de säger något om könskorrigeringar.

Den ständigt återkommande veckans bråk-profilen Hanif Bali (M) säger att Spotify har »PK-kommissarier« och att företaget vill censurera avsnittet med Shrier samtidigt som våldsdömda brottslingar tillåts ha sin musik uppe (detta stämmer inte helt då avsnittet ligger på Spotify). Som ett brev på posten bjöd sedan den egenutnämnde samtalsextremisten Navid Modiri in Spotifys vd Daniel Ek till ett samtal. Hans förfågan lämnades obesvarad.

Så vad är det som är förvirrat i bråket? Jo, faktum är att Joe Rogans samarbete med Spotify ligger fast. Företaget har därmed gjort precis vad kritikerna vill att det ska göra, men det verkar inte räcka. Problemet verkar snarare vara att några anställda inte höll med om företagets vägval och vädrade sin kritik internt. Veckans bråk trodde i sin enfald att det var så konflikter löses på ett vuxet sätt, men kan ha förstått saken fel.

Spotify har än så länge inte kommenterat bråket.