Veckans bråk: Vaccinkriget – en infekterad strid

Text:

Bild: TT

Historien om det stormiga förhållandet mellan EU och Storbritannien är väldokumenterad. När öriket i väst folkomröstade landet ut ur unionen fick man inte bara mer självständighet, man fick även en hel del nya och oväntade problem med sin gamla partner på kontinenten.

Bråket har kulminerat under de senaste månaderna eftersom Storbritannien, till skillnad från EU, har kunnat vaccinera sin befolkning i en rasande takt. Främst har man använt Astra Zeneca-vaccinet, vilket fick EU att gå i taket. Leveranser som hade utlovats nådde nämligen inte fram till medlemsländerna, samtidigt som Storbritannien fortsatte att få sina leveranser.

Enligt företaget tillverkas huvuddelen av doserna som levereras till Storbritannien i Storbritannien, men det köpte inte EU. I våras införde man därför gränskontroller vid Nordirland, vilket gjorde den brittiska politikerskaran rasande. I tidningarna skrev opinionsbildare att EU genom sitt agerande skjutit fram ett eventuellt återinträde i unionen med 50 år. Ursula von der Leyen kontrade med att stoppa vaccinexporten till andra länder för att säkra tillgången på hemmaplan, vilket gjort britterna ännu argare. Premiärminister Boris Johnson gjorde allt för att hindra stoppet, men landet har ju som bekant inte så mycket att säga till om i EU.

I vanliga fall brukar det ta flera år för parterna i en skilsmässa att helt läka. I fallet med Storbritannien och EU kommer det nog att ta ännu längre tid än så. <