50 år med internet
Toppbild: scanpix
1945 Vannevar Bush såg framför sig hur en maskin skulle samla all vår kunskap och kommunikation. Han döpte den till »The Memex«.
1958 JCR Licklider fick en vision om ett globalt näverk.
1961 Leonard Kleinrock publicerade en artikel om »packet switching«, grunden till den teknik som används än i dag för att flytta information via nätet.
1965 Det första e-postmeddelandet skickas. Stordatorerna, som IBM:s System/360 (bilden), hade sin glansperiod.
1969 Internets föregångare föddes i form av ARPA – ett projekt finansierat av det amerikanska försvarsdepartementet. Syftet var att stödja forskningsarbete och det första nätet kopplade samman universiteten i Stanford, Santa Barbara och Utah.
1972 Ray Tomlinson introducerade e-postadressen som den ser ut i dag; »namn@dator«.
1976 Drottning Elizabeth skickar det första kungliga e-postmeddelandet.
1979 Smileysymbolerna eller »emoticons« börjar användas av Kevin MacKenzie i diskussionsforum ;-)
1982 Ordet »internet« etableras.
1985 Den första communityn på nätet skapas av Stewart Brand och Larry Brilliant. De kallar den The Well.
1986 Allmänheten får för första gången tillgång till internet i Cleveland i USA.
1990–1991 World Wide Web och HTML-språket introduceras. Helt plötsligt räckte det att ha en webbläsare för att kunna komma åt miljontals webbsidor. Nu skapades även domännamnssystemet. Det finns nu 30 000 webbsidor i Europa. »Peka och klicka«-navigationen uppfinns av Mark MaCahills team vid universitetet i Minnesota.
1992 Det finns nu 500 000 webbsidor i Europa.
1993 Mosaic – den allra första grafiska webbläsaren släpps.
1994 Det första spammejlet skickas och e-handel, webbradio och internetbank ser dagens ljus. Sökmotorerna Lycos och Yahoo startas. Bokhandeln Amazon grundas.
1995 Dejtingsajten Match.com blir till. Ward Cunningham skapar föregångaren till Wikipedia.
1996 Dåvarande kommunikationsministern Ines Uusmann blir felciterad av Svenska Dagbladet med orden »internet är en fluga som kanske blåser förbi«. Men det var planlöst surfande som Uusmann var kritisk till. Årets julklapp i Sverige blir internetpaketet med modem och abonnemang. Svenska portaler som Torget.se och Gulasidorna.se lanseras.
1997 John Barger kommer på ordet weblog som förkortas blogg.
1999 Telia snabbar upp internethastigheten hos många svenskar genom att erbjuda adsl-uppkoppling. Peter Hoschka introducerar begreppet »sociala webben«. Napster startas. Det blev den första, av många, populära fildelningssajter. Tekniken RSS, som gör att du kan prenumerera på innehåll från webbsidor, lanseras av Netscape.
2000 Den så kallade it-boomen får ett aprubt slut när uppblåsta webbföretag kraschar ett efter ett. Wikipedia sjösätts.
2001 Google blir en etablerad sökmotor för den breda massan.
2004 Begreppet Web 2.0 blir etablerat av Tim O’Reilly. Det innebär ett nytt sätt att se på webbtjänster med fokus på sociala funktioner och delning av information. Facebook grundas av Mark Zuckerberg. Sajtens »news feed« kopplat till varje användare och ger en försmak om möjligheterna hos de sociala sajterna på nätet. Det går att ringa gratis i form av tjänsten Skype med svensken Niklas Zennström bakom spakarna.
2006 Debatten kring fildelning brusar upp och polisen gör razzia hos den svenska fildelarsajten Pirate Bay. Den sociala videosajten Youtube köps upp av Google efter rekordtillväxt.
2007 Facebook slår igenom brett och blir den första communitysajten som når ut till fler än bara ungdomar och personer under 30. Stora internetföretag köper upp mindre. Microsoft, Google och Yahoo slåss om sökmarknaden.
2008 Microsoft lägger ett bud på konkurrenten Yahoo på 44,6 miljarder dollar.
Källor: Wikipedia, Internetworld, Trebor Scholz, Beth Adamczyk, Henrik Torstensson
Mer ur reportaget:
Mobiltelefonen ger världens fattiga möjligheten att snabbspola sig in i samtiden.
Google mot Microsoft. I kampen om annonsörernas pengar och uppmärksamhet krävs helt nya sätt att göra affärer.
Hur förändras samhället av utvecklingen på nätet? Experterna har svaret.
Informationen ångar från de digitala medborgarna. Ovan oss skapas ett moln, med all vår kunskap, våra relationer, minnen och drömmar. Internet har blivit vårt förlängda medvetande, och vi tvinnas allt närmare ihop med maskinerna. Gamla sanningar faller, men inuti oss är det som det alltid varit. Molnet har förändrat allt – och inget.
Mer på fokus.se om: Säkert nätsex, oönskad hjälp från internet, internets hatmaskin, varför Microsoft misslyckas.