Så lyckas du som EU-parlamentariker
Elefant, mediekändis eller haverist – vilken EU-parlamentariker-typ vill du bli? Cecilia Garme lär dig navigera i EU:s karriärlista.
Toppbild: TT
Fokus kan härmed krossa en myt. Om ”ex-minister” är definitionen på en politisk elefant så har Sverige sedan EU-valet 2004 faktiskt bara skickat tre stycken sådana till Bryssel. Medelåldern bland invalda parlamentariker har sjunkit och låg i valet 2019 för första gången under 50 år i alla de svenska partigrupperna; genomsnittsåldern var blott 45.
Annat var det i början. I den första kullen av 22 svenska EU-parlamentariker, valda hösten 1995, fanns fyra före detta ministrar varav tre var äldre herrar. Kanske var det då som EU-parlamentets öknamn ”Elefantkyrkogården” cementerades. Men redan fyra år senare sjönk antalet ex-ministrar till två.
Helt elefantfritt blev det inte. Marita Ulvskog (S) valdes in 2009 efter en lång politisk karriär, bland annat som civil- och kulturminister. Elefanter kan vara populära, och Ulvskog fick över 350 000 personkryss i två val, vilket gör henne till den tredje mest kryssade kandidaten någonsin i ett EU-val. Hon blev omvald 2014 trots att hon enligt en kartläggning av Europaportalen var en av de mest passiva svenska ledamöterna under den föregående mandatperioden. En annan socialdemokratisk ex-minister är Heléne Fritzon (S). Hon var migrationsminister i två år under Stefan Löfven, men flyttade till EU och Bryssel 2019. Vid 60 års ålder är hon toppkandidat för Socialdemokraterna för andra gången.
Elefant nummer tre är Alice Bah-Kuhnke vars politiska karriär har varit rekordkort eftersom hon blev statsråd bara tre dagar efter sitt inträde i Miljöpartiet 2014. Låt oss kalla henne rekordelefant, eller paradox. För Bah-Kuhnke representerar också en ny trend i EU-valen – mediepersonligheterna. Alice Bah – som hon hette innan hon gifte sig med en skådespelare – debuterade som programledare i SVT:s Disney-klubben under nittiotalet och fick senare en egen talkshow i TV4. Hennes partikamrat Pär Holmgren var en känd TV-meteorolog med omskriven frisyr som tog klivet till klimataktivism och författarskap innan han blev EU-parlamentariker 2019. En parallell är Isabella Lövin, journalisten som vann både Stora Journalistpriset och Guldspaden innan hon gick in i politiken som miljöpartist och valdes in i EU-parlamentet 2009. Nu vill hon tillbaka dit. Om Miljöpartiet får behålla tre mandat vid valet den 9 juni så kan den före detta miljöministern och vice statsministern bli den fjärde elefanten i Bryssel på 20 år.
En mer generös definition av ”elefant” fångar in den tidigare partiledaren Alf Svensson (KD) som avrundade sin politiska bana i Bryssel. En kort tid satt också förra MP-språkröret Peter Eriksson där. Elefantvarning var det på Gunnar Hökmark, partisekreterare (M) nästan hela 1990-talet. När Fredrik Reinfeldt städade ut gammelmoderaterna hamnade Gunnar Hökmark i EU-parlamentet och stannade i femton år.
Även ex-partiledaren Jonas Sjöstedt (V) fastnar om elefantnätet kastas vidare. Som listetta i årets val kan han dessutom bli den enda svensk någonsin som har valts in i EU-parlamentet fyra gånger. Han är också den enda som har skrivit deckare om EU-parlamentet.
"EU-parlamentet är en bra plats för individualister"
Totalt är elefanterna alltså få. Fram träder i stället mediekändisarna. En svensk otänkbarhet som EU-parlamentariker på 1990-talet. Dit hör journalisten Maria Carlshamre, senare Robsahm, som gjorde ett par år i Bryssel som liberal ledamot på 00-talet. Lars Adaktusson, en av SVT:s allra tyngsta politiska reportrar och programledare blev kristdemokrat och EU-parlamentskandidat 2014. Och SVT-programmet Suhonen & Teodorescu samt hennes tidigare mycket uppmärksammade redaktörskap för Göteborgspostens ledarsida var fördelar för Teodorescu Måwe när Ebba Busch värvade henne till toppnamn för årets KD-lista i stället för kontroversiella Sara Skyttedal.
EU-valet har ofta varit mera person än politik. Det måste inte nödvändigtvis vara fel. Som statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarson har sagt: ”Politik är inte bara tyckande eller positionstaganden i enskilda sakfrågor. Företrädare ska ha egenskaperna, erfarenheterna och nätverken för att framgångsrikt kunna bedriva politik och få saker gjorda”.
– EU-parlamentet är en bra plats för individualister. Men man måste också vara väldigt social, säger Stina Morian, dotter till framlidna EU-parlamentarikern Marit Paulsen (L).
Den union som Sveriges måttligt EU-entusiastiska befolkning gick med i 1995 handlade främst om ekonomi. I tio år hade kommissionsordföranden Jacques Delors prioriterat den inre marknaden, med en gemensam valuta som slutmål. Så det blev logiskt att två före detta handelsministrar fanns bland de första svenska EU-parlamentarikerna. Efter införandet av euron 1999 började EU ta steg mot en mer federalistisk union och lade fram ett förslag till konstitution. Det var att gå ett steg för långt tyckte många och förslaget avvisades så småningom. Men klyftan mellan EU-entusiaster och EU-skeptiker i Sverige som hade präglat debatten hela nittiotalet fördjupades efter folkomröstningen om EMU 2003. Året efter blev det eurokritiska partiet Junilistan tredje störst i Sverige med 14,5 procent av rösterna. Det året markerar samtidigt kulmen på det svenska EU-motståndet. Knappt 38 procent av väljarna tog sig till vallokalerna, att jämföra med 80 procent i riksdagsvalet två år tidigare.
Men katten var ur säcken. Det svenska partisystemet kunde faktiskt brytas på EU-nivån. Varken Piratpartiet eller Feministiskt Initiativ kom in i riksdagen men tog plats i Europaparlamentet 2009 respektive 2014. Båda åkte ur när det var dags för omval (liksom Junilistan), men framgångarna visar vad stor medieexponering och ett lättbegripligt budskap betyder. Särskilt för kandidater som lyckas kanalisera ett starkt stråk i folkdjupet. Det kan noteras att frågan om fildelning och personlig integritet var större än invandringsfrågan i Sverige år 2009.
Fråga och personlighet
Att bli invald i EU-parlamentet på en smal sakfråga är alltså möjligt, med det krävs en kombination av fråga och personlighet för att lyckas. Så var det med Marit Paulsen. Hon fick 583 829 kryss i sammanlagt tre val. Ändå var det närmast en slump att hon blev EU-parlamentariker. Dottern Stina Morian som var aktiv i Liberala Ungdomsförbundet (LUF) föreslog hennes namn för moderpartiet som inledningsvis tvekade om den tidigare socialdemokraten och djurrättskämpen från Malung.
– Det enda hon brydde sig om var djurens rätt i livsmedelsproduktionen. Och maten. Hon var rak och autentisk och det var vad folk gillade med henne. Hon ljög inte, snackade aldrig skit om folk och förställde sig aldrig. När hon inte visste svaret på en fråga så sa hon det, säger dottern Stina Morian.
Med all respekt – är djurrättsfrågan den viktigaste som EU ska lösa? Är det rimligt att Sveriges mest kryssade ledamot jobbade med – kor? En näringslivshöjdare är kritisk till svenska parlamentarikers fokus.
– Det är mycket jämställdhet och mänskliga rättigheter. Jag tycker att fler av dem borde bry sig om hur det svenska näringslivet ska klara sig, säger han till Fokus.
Han har en poäng. Sex svenskar har valt att sitta i jämställdhetsutskottet. I skatteutskottet, budgetutskottet, utskottet för budgetkontroll och utskottet för ekonomi och valutafrågor däremot – noll (0) svenskar. I utskottet för den inre marknaden – en enda.
Och parlamentarikerna samordnar sig aldrig till en heltäckande ”svensk linje”. I själva verket ses de bara på flyget.
– Vi är inte ett landslag. Europaparlamentariker företräder det ideologiska perspektivet. Det är rådet som företräder det nationella perspektivet, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP). Själv har han suttit i parlamentets transportutskott och utskottet för energi och industri.
Cecilia Wikström håller med honom. Hon var tidigare europaparlamentariker för Liberalerna och anser att svenska aktörer själva måste hålla koll på när deras hjärtefrågor går genom EU:s processer.
– Näringslivet gnäller, men de har en egen läxa att göra. Skogspolitiken gick igenom på ett sätt som var jättedåligt för Sverige. Det hade aldrig hänt om Marit Paulsen och Fredrick Federley hade varit kvar, säger hon och fortsätter:
– En gång blev jag kontaktad av en professor från KI som sa att deras registerbaserade forskning skulle gå under ifall dataskyddsdirektivet gick igenom enligt förslaget. Jag höll på med helt andra frågor men kunde åtminstone kontakta rätt rapportör, en person som jag råkade känna.
Slumpen, alltså.
För att lyckas som EU-parlamentariker måste man jobba hårt.
– Man tror att man jobbar mycket som riksdagsledamot, säger Cecilia Wikström.
– Men skillnaden är enorm. I riksdagen har man fyra månaders ledighet om året. Tillhör man regeringssidan ska man rösta ja till allt som regeringen föreslår, tillhör man oppositionen ska man rösta nej till allt. Men i EU finns ingen regering på det sättet. En duktig parlamentariker blir rapportör och förhandlar frågor först i den egna partigruppen, sedan med EU:s ministerråd. Man måste ligga på, ha social skills och säga god morgon på tio språk och framför allt inse att svenskar inte är bäst på allt. Men det är ett otroligt roligt och meningsfullt arbete.
Om EU-parlamentet tidigare var en slutstation går karriärvägen snarast åt andra hållet. Bryssel har blivit platsen där yngre politiker meriterar sig för större uppdrag.
Sådant har förstås alltid funnits. Cecilia Malmström (L) var 31 år när hon valdes in i EU-parlamentet 1999. Sedan blev hon både Sveriges EU-minister och EU-kommissionär. Centerpartisten Lena Ek valdes till EU-parlamentet två gånger innan hon blev hemkallad till en ministerpost. Åsa Westlund (S) valdes in som 28-åring. Hemkommen tio år senare fick hon ett av partiets tyngsta uppdrag i riksdagen som ordförande i finansutskottet. Moderaten Christofer Fjellner gjorde också två perioder i EU-parlamentet och är i dag oppositionsborgarråd i Stockholm, väl placerad inför 2026 års val.
Men 2019 var inte bara året med lägst medelålder hos de invalda svenskarna. Det var också ett år då alla utom tre var debutanter i EU-parlamentet.
En uppseendeväckande skillnad mot tidigare, då omkring hälften valts för en andra eller tredje period.
10 ledamöter vi minns
Haveristen – Jasenko Selimovic (L)
Jasenko Selimovic (L) ersatte Marit Paulsen 2015. Men den tidigare teaterchefen och statssekreteraren fick en officiell reprimand för psykiska trakasserier av sin personal 2016 Enligt uppgifter handlade det om Selimovics kraftiga humörsvängningar. I samband med konflikten blev två andra svenska EU-parlamentariker, Cecilia Wikström och Fredrick Federley, uppmanade av parlamentets ledning att tänka på sin säkerhet. Året därpå petades Selimovic ur Liberalernas partistyrelse. Själv ansåg han sig utsatt för en förtalskampanj. Jasenko Selimovic försvann ur offentligheten men greps strax före jul 2023 av polis då han klottrade ”Hitlers kuksugare” med rödfärg på Nationalmuseums och Skeppsholmskyrkans fasader.
Matmamman – Marit Paulsen (L)
Norskfödda Marit Paulsen (L) är den mest kryssade svenska EU-kandidaten någonsin (totalt 583 829 personröster i tre val). Den tidigare socialdemokraten, metallarbetaren och författaren var starkt engagerad för ett svenskt EU-inträde och den första att utses till Årets europé i Sverige. I EU-parlamentet ägnade hon sig åt djurskyddet i livsmedelsindustrin och säker mat. Med tio barn och många raka repliker blev hon en väljarfavorit som bevarade en spartansk livsstil. Ett år in på sin tredje mandatperiod i Europaparlamentet slutade hon av hälsoskäl med orden: ”Felet är en gammal kropp. Det är lite svårt att bo i den, och det är väl så att jag har alla diagnoser feta, medelålders välfärdsmänniskor har.” Trots detta frågade Liberalernas ledning om hon inte kunde kandidera på nytt i 2019 års Europaval. Det året fyllde hon 80. Marit Paulsen avled 2022.
Långvägaren – Jonas Sjöstedt (V)
Han var 31 år första gången han valdes in (1995). Sitter han till nästa val 2029 uppnår Jonas Sjöstedt (V) pensionsålder och har då suttit 16 år som EU-parlamentariker, med ett avbrott för att också vara en långvarig ledare för Vänsterpartiet. Ingen svensk EU-parlamentariker har suttit så länge. I tre tidigare val fick Jonas Sjöstedt sammanlagt 384 737 personkryss och ligger tvåa efter Marit Paulsen. Jonas Sjöstedt är så populär att det räckte med ett telefonsamtal till Nooshi Dadgostar för att bli toppnamn på partiets EU-lista 2024. Han har skrivit en rad deckare, bland annat ”Sammanflöden” där en EU-parlamentariker hittas spetsad på en staty.
Nestorn – Göran Färm (S)
Göran Färm (S) blev snabbt en tungviktare i EU-parlamentet där han tillbringade totalt 12 år, de flesta i det mäktiga budgetutskottet. Han var i två omgångar socialdemokratisk huvudrapportör och förhandlare för EU:s sjuåriga långtidsbudgetar. Under en period hoppade han till EU-kommissionen som rådgivare till Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström. Han drog sig tillbaka från europapolitiken vid uppnådd pensionsålder 2014. 2019 klagade Göran Färm på att Sverige inte sätter tillräckligt tunga förstanamn på listorna till i EU-valet.
Mediekändisen – Lars Adaktusson (KD)
Första journalistjobbet för Lars Adaktusson var ett vikariat på den kristna tidningen Dagen. Men sedan blev det Sveriges Radio och SVT och många prestigefyllda poster som korrespondent, chef och nyhetsankare under en 30-årig mediekarriär. 2014 toppade Adaktusson KD:s EU-lista och fick 108 000 personkryss. 2019 anklagades han för att ha röstat alltför konservativt i abortfrågor, vilket fick partiledaren Ebba Busch att ta avstånd från honom.
Toppförhandlaren – Cecilia Wikström (L)
Prästvigda riksdagsledamoten Cecilia Wikström gjorde karriär under 10 år i Bryssel. Satt bland annat i utskottet för mänskliga fri- och rättigheter. Var rapportör (huvudförhandlare) för den liberala gruppen i flera frågor, bland annat om Dublinförordningen och EU:s migrationspakt. Hon blev även utsedd till ”ordförandenas ordförande” dvs ordförande för utskottens gemensamma organ, den högsta post som någon svensk EU-parlamentariker har innehaft. Cecilia Wikström var Liberalernas toppnamn i EU-valet 2019 men ströks från listan efter debatt om hennes styrelseuppdrag för två stora svenska företag.
Gränsgångaren – Anna Maria Corrazza-Bildt (M/L)
Carl Bildts fru var den mest kryssade moderaten i två EU-val men kandiderar i år i stället för Liberalerna. I EU-parlamentet har den tidigare diplomaten och importören av italienska delikatesser arbetat med allt från barnfrågor till terroristbekämpning, inre marknads-frågor, Ukraina och EU:s relationer till Turkiet. Hon leder den grupp som vill stoppa EU-parlamentets pendling mellan Bryssel och Strasbourg. Liksom Marit Paulsen engagerade hon sig i matfrågor och drev kampanjen ”Basta till matsvinnet”
Optimisten – Carl Schlyter (MP)
Han ställde upp i flera språkrörsval förgäves. Men Carl Schlyter (MP) fick revansch med två perioder i EU-parlamentet och posten som ordförande i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Efter hemkomsten blev han ordförande för riksdagens EU-nämnd. 2019 lämnade han Miljöpartiet i protest mot Januariavtalet och startade ett nytt parti, ”Vändpunkt” dit även en annan avhoppad miljöpartist och EU-parlamentariker sökte sig (Max Andersson). Partiet ställde upp i EU-valet 2019 och fick 0,12 procent av rösterna.
Protestanten – Nils Lundgren (Junilistan)
Nationalekonomen Nils Lundgren såg riskerna med en gemensam valuta i en union utan gemensam finanspolitik. I EU-parlamentet blev han vice ordförande i budgetkontrollutskottet. Han lade också fram ett resolutionsförslag om att bekämpa antisemitism.
Stjärnfallet – Fredrick Federley (C)
Kryssraketen Federley var rapportör i industriutskottet när EU:s handel med utsläppsrätter skulle omförhandlas. Bidrog också till skärpta EU-regler för antibiotikaanvändning i djurhållning. Hoppade av politiken 2019 efter en kritiserad kärleksaffär med en dömd pedofil. Läser i dag till präst.
När? I juni, i 27 medlemsstater. I Sverige sker valet 9 juni.
Hur många väljs? 720 EU-parlamentariker totalt, 21 från Sverige
Hur ofta? Vart femte år. Nästa EU-val är 2029
Var? EU-parlamentet sitter i Bryssel 3 veckor/månad, i Strasbourg 1 vecka/månad
Partigrupper? 7 stycken
Uppgift? Stifta EU-lag
Makt? Halva lagstiftande makten. Den andra hälften har Rådet.
Lön? EU-parlamentarikers månadslön är 114 000 kr
***
Läs även: Har Folklistan en chans?