Ledarskapets betydelse för folkhälsan ska inte underskattas 17 november 2024 Vetenskap Uselt ledarskap är ett hot mot folkhälsan, varnar företagsläkare och forskare.
Vissa utmaningar kräver ett lån I samarbete med Lånero.se Det kan vara ett svårt beslut, men om du har svårt att betala dina räkningar kan det vara det bästa alternativet för dig. Det finns…
Hur skiljer sig spelvanor mellan kvinnor och män? I samarbete med Onlinepoker.se Sedan den 1 januari 2019 har det hänt mycket på den svenska spelmarknaden. Staten har öppnat upp för att svenska, såväl som internationella aktörer, ska…
När intelligensen blir odödlig blir DNA onödig 18 oktober 2024 Vetenskap En maktstrid väntar mellan odödlig intelligens, AI, och den mänskliga form som förs vidare genetiskt från generation till generation.
Därför hatar vi så mycket nu för tiden 17 oktober 2024 Vetenskap Forskare i Lund studerar nu hur illa vi tycker om varandra. Det verkar handla om en önskan att känna grupptillhörighet, skriver Staffan J Thorsell.
Klimatnyttans kamp mot artrikedomen 12 oktober 2024 Vetenskap I den svenska skogen möts två oförenliga naturintressen. Vem vinner?
Drömmen om Atlantis kan visa sig sann 9 oktober 2024 Veckans Fokus Vetenskap Hypotesen om en enorm kataklysm på jorden för 12 000 år sedan – som sänkte en civilisation i havet – lever.
Är vi på väg mot en ny neurosedynskandal? 19 september 2024 Aktuellt Vetenskap Neurosedyn orsakade en av tidernas största läkemedelsskandaler. Ändå är preparatet åter godkänt och ett av världens – och Sveriges – mest sålda läkemedel. En ny studie visar dock att läkemedlet kan vara skadligt för vissa patienter. ”Alarmerande”, säger ordföranden i danska Medicinrådet.
Fågelarten som över en natt gick från fredlös till fridlyst 5 september 2024 Vetenskap Är festen snart slut för fågeln som tog över skärgårdarna?
Därför är minnet inget att lita på 22 maj 2024 Veckans Fokus Vetenskap Det hjärnan kommer ihåg är inte alltid det som har hänt, visar forskning. Detta kan utnyttjas av både lycksökare och makthavare.
Därför hittar forskarna inte medvetandet på någon plats i hjärnan 8 maj 2024 Hjärnan Veckans Fokus Vetenskap Svårigheterna med att hitta ”medvetandeneuronen” i hjärnan tycks peka på att vi inte är maskiner, utan en del av något större.
Extremt kravundvikande – patologiskt eller inte? 4 maj 2024 Vetenskap Människor är olika bra på att hantera omgivningens krav. Men somliga går så långt för att undvika krav att det klassas som patologiskt.
Det psykiska priset vi betalar för valfriheten 20 april 2024 Hjärnan Vetenskap Majoriteten av oss mår bättre ju färre val vi tvingas göra.
Etikprövning – ett verktyg för åsiktskontroll? 21 februari 2024 Aktuellt Vetenskap All forskning om människor måste godkännas på förhand. Nu varnar forskare för att systemet har politiserats.
Ny forskning utmanar metadonprogrammet LARO 30 januari 2024 Inrikes Vetenskap LARO-programmet har ett avskräckande rykte bland unga missbrukare. Resultatet blir plötsliga avhopp med dödliga återfall i heroinberoende. Ny hjärnforskning öppnar för nya metoder.
Därför håller vi oss okunniga med flit 20 november 2023 Vetenskap En psykologisk mekanism – illavarslande för samhället.