Umgås med ljusvågor

Text: Per Öqvist

Bild: LAURENT CIRPIRANI/AP/TT

Amerikanska Microsoft har lyckats krympa tekniken som behövs för att projicera tredimensionella hologram så att den ryms i ett par glasögon. Det meddelades i veckan och racet fortsätter för att bli först med att erbjuda konsumenter hologramtekniken.

Nästa steg blir att helt ta bort skärmen. Startupbolaget Magic Leap, där Google och Alibaba har investerat pengar, forskar om att kunna projicera ett digitalt holografiskt ljusfält direkt på våra ögon. Tredimensionella, realistiska objekt ska då upplevas som att de finns i den verkliga värld vi samtidigt ser. Möjligheterna är nästan oändliga. Vi kan exempelvis få se hur byggnader kommer att se ut i städer, redan innan de byggs.

Enkelt uttryckt är hologram en bild eller film, lagrad på ljuskänsligt material, som blir synlig som en tredimensionell halvgenomskinlig bild eller film när den belyses. Forskare på the Human Media Lab på Queensuniversitetet i New York har visat en prototyp där fotografier, datorspel och rörliga bilder visas som 3D-hologram i mobiler. Än så länge i mycket låg upplösning. Längre fram väntas mobilerna kunna projicera hologram av den person vi pratar med, så att vi kan äta middag ensamna, men ha känslan av att vara i samma rum som vår bästa vän som egentligen befinner sig i ett annat land.

Hologram kan hjälpa oss att förstå och uppleva vetenskap, universum och oss själva på ett nytt sätt, tror forskare. Stanfordfysikern Leonard Susskind och Nobelpristagaren Gerard ’t Hooft undersöker vad som händer när man kombinerar kvantfysiska och relativistiska beskrivningar av rymdtid. En annan Stanfordprofessor, Karl Pribram, ser likheter mellan hur våra hjärnor och hologram lagrar information.

Konstnären Salvador Dalí hävdade att han 1972 var den första konstnären som använde hologram, men den första holografiska utställningen visades på The Cranbrook Academy of Art i Michigan 1968.